Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται σήμερα στην πόλη του το Σικάγο τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κοινή απόφαση για την στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν μετά δέκα χρόνια πολέμου.
Μια ημέρα μετά τη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Ομπάμα θα βρεθεί με περισσότερους από 50 ηγέτες χωρών και κρατών από όλον τον κόσμο. Η σύνοδος αυτή είναι η σημαντικότερη από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, πριν από 60 χρόνια, και η πρώτη που πραγματοποιείται σε αμερικανικό έδαφος εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Μαζί με τις 28 χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, στη συνάντηση συμμετέχουν και χώρες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν στείλει στρατεύματα στην πολυεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν.
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η στρατηγική τερματισμού της αποστολής στο Αφγανιστάν, που θα ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση των περίπου 130.000 ξένων στρατιωτών από τη χώρα.
“Ηρθαμε μαζί, φεύγουμε μαζί” είναι το μότο που επαναλαμβάνει ο ΓΓ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ακόμα και αν η Γαλλία αποφάσισε να επιταχύνει την αποσυρση των στρατευμάτων της.
Ο γάλλος νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε την Παρασκευή στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι η απόφαση του να απομακρύνει τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως το τέλος του 2012 δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Ολάντ και Ράσμουσεν θα έχουν σήμερα συνομιλίες, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Συνάντηση θα έχουν πριν από την έναρξη της συνόδου και οι πρόεδροι Ομπάμα και Καρζάι.
Μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στο Σικάγο, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση σημαντικών αστυνομικών δυνάμεων, ακόμα και σκαφών του λιμενικού στη λίμνη Μίσιγκαν.
Εκτός από το Αφγανιστάν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα συζητήσουν το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη για την προστασία πυραυλικών επιθέσεων από τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν.
Τέλος, ο Ράσμουσεν θα παρουσιάσει 25 προγράμματα συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής που ονομάστηκε “Εξυπνη Αμυνα” (“Smart Defence”) που περιλαμβάνει διασύνδεση δυνατοτήτων μέσων και δυνάμεων των χωρών-μελών ώστε να αντιμετωπιστούν οι περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, κυρίως στην Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: