Δευτέρα, 14 Οκτ.
23oC Αθήνα

Associated Press: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να αφήσει τη Βόρεια Γάζα χωρίς τρόφιμα και νερό – Είναι «fake news» λέει το Ισραήλ

Associated Press: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να αφήσει τη Βόρεια Γάζα χωρίς τρόφιμα και νερό – Είναι «fake news» λέει το Ισραήλ
ΦΩΤΟ REUTERS

Όλο και περισσότεροι εκφράζουν τους φόβους τους ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την Τζαμπάλια και πιθανόν, όλη την βόρεια περιοχή της Γάζας, από τους κατοίκους της βάσει πρότασης Ισραηλινών στρατηγών εν αποστρατεία. Σχετικό δημοσίευμα, υπάρχει και στο Associated Press.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στόχος είναι να αδειάσει η βόρεια Γάζα από τους αμάχους και οι εναπομείναντες μαχητές να πολιορκηθούν έως ότου παραδοθούν. Το Ισραήλ ωστόσο, διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιου είδους σχέδια, κάνοντας λόγο για «fake news»…

«Δεν έχουμε λάβει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναντάβ Σοσάνι σε δημοσιογράφους. «Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο καθώς επιχειρούμε κατά αυτών των τρομοκρατικών πυρήνων στην Τζαμπάλια», σημείωσε.

Ο βασικός εμπνευστής της πρότασης, ο Τζιόρα Εϊλάντ, δήλωσε ότι το σχέδιό του έχει ως στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους τερματίζοντας τον έλεγχό της επί του θύλακα και της βοήθειας, αντί να σταλούν ισραηλινές δυνάμεις εκεί για να πολεμήσουν τους μαχητές της.

«Αυτό που κάνουν τώρα στην Τζαμπάλια είναι περίπου το ίδιο», δήλωσε ο Εϊλάντ στον ραδιοσταθμό του στρατού χθες, Κυριακή. «Δεν εφαρμόζεται το σχέδιό μου».

Παρόλα αυτά ο ΟΗΕ περιγράφει ως άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν για τον άμαχο πληθυσμό που έχει απομείνει στην Τζαμπάλια.

«Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της Τζαμπάλια, η οποία είναι αποκομμένη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω αυξημένων βομβαρδισμών και μαχών», δήλωσε χθες ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μουχάναντ Χάντι.

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα έχουν αναγκαστικά οδηγήσει στο κλείσιμο πηγαδιών νερού, φούρνων, ιατρικών σημείων και καταφυγίων, όπως και στην αναστολή υπηρεσιών προστασίας, θεραπειών για τον υποσιτισμό και προσωρινών χώρων μάθησης. Ταυτοχρόνως τα νοσοκομεία έχουν δει μια συρροή τραυματιών», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει σχετικά.

Το Ισραήλ «αποκόπτει τη βόρεια Γάζα» καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου εξέφρασε σήμερα (14/10/24) τον αποτροπιασμό του για τα συνεχιζόμενα, εδώ και μία εβδομάδα, ισραηλινά πλήγματα στη βόρεια Γάζα όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί, χωρίς τρόφιμα ή άλλα εφόδια.

«Στη σκιά της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι αποκόπτει εντελώς τη Βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγει εχθροπραξίες με απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή και την ασφάλεια των Παλαιστίνιων πολιτών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το Γραφείο λέει ότι έλαβε αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ύψωσαν ένα ανάχωμα σε μια κεντρική διασταύρωση, ουσιαστικά «σφραγίζοντας» τη Βόρεια Γάζα, και ότι πυροβολούν όποιους επιχειρήσουν να φύγουν.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες ότι οι μάχες και οι εντολές εκκένωσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μπορεί να επηρεάσουν τη συνέχεια εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, η δεύτερη φάση της οποίας αρχίζει σήμερα.

Η πρώτη φάση εμβολιασμών έγινε τον περασμένο μήνα, αφού ένα μωρό υπέστη μερική παράλυση αφού προσβλήθηκε από τον τύπο 2 του ιού τον Αύγουστο. Το βρέφος ήταν το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα σε 25 χρόνια. Ο δεύτερος γύρος εμβολιασμών θα ξεκινήσει από περιοχές του κεντρικού τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, προτού προχωρήσει προς το νότιο και αργότερα προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση μαχητών της στο νότιο τμήμα του στις 7 Οκτωβρίου του 2023, στην οποία 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 250 απήχθησαν όμηροι στη Γάζα. Πάνω από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα μέχρι σήμερα.

Δύο νεκροί στην Τζενίν

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, από την πλευρά του, ανέφερε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σήμερα στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Τζενίν, τον Καμάλ Άμπου αλ Ρουμπ, ο στρατός περικύκλωσε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται δίπλα στην πόλη και οι στρατιώτες «ανέβηκαν στις στέγες σπιτιών, πυροβολούσαν ό,τι κινείτο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένα παιδί και ένας νεαρός άνδρας. Το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa μετέδωσε ότι το ένα από τα θύματα ήταν 17 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός, που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε. Ο στρατός έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης τους τελευταίους μήνες, ιδίως στο Νουρ Σαμς, κοντά στην Τούλκαρεμ, στην Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς και σε εκείνο της Τζενίν.

«Αυτό που συμβαίνει στην πόλη της Τζενίν και τον καταυλισμό της είναι συστηματικές επιθέσεις με στόχο όσα ξαναχτίζουμε έπειτα από κάθε επίθεση», είπε ο κυβερνήτης. «Σήμερα, ο κατοχικός στρατός κατέστρεψε τους δρόμους. Είναι η 14η φορά, από την 7η Οκτωβρίου, που οι κατοχικές (δυνάμεις) καταστρέφουν όσα ξαναφτιάξαμε» συνέχισε, αναφερόμενος στην έκρηξη βίας στη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις