Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Aυτή είναι η πιο καυτή πόλη του κόσμου: «Τα πουλιά πέφτουν από τον ουρανό» 

Aυτή είναι η πιο καυτή πόλη του κόσμου: «Τα πουλιά πέφτουν από τον ουρανό» 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα το προσεχές διάστημα είναι οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση. Σε ορισμένες περιοχές, παρατηρούνται φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι το Κουβέιτ που θεωρείται ως η πιο καυτή πόλη στον κόσμο.

Στις 21 Ιουλίου 2016, ο υδράργυρος άγγιξε τους 54 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Mitribah στο βόρειο Κουβέιτ. Αυτή θεωρήθηκε η τρίτη υψηλότερη ένδειξη στον κόσμο.

Ακολούθως, πριν από τρία χρόνια, οι υψηλές θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου για 19 συνεχόμενες ημέρες, ένα ρεκόρ που ενδέχεται να καταρριφθεί την φετινή χρονιά. Επιπλέον, ο υδράργυρος ξεπέρασε κατά 10 βαθμούς Κελσίου (φτάνοντας τους 60!) μέχρι και το κύμα καύσωνα «Κέρβερος» που έπληξε την νότια Ευρώπη.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπόφορες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, αφού το Κουβέιτ υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου θεωρούνται ως άκρως επικίνδυνες για τις ζωές των πολιτών.

Και αυτό, διότι είναι 13 βαθμούς Κελσίου πάνω από την θερμοκρασία του σώματος. Εκτός από θερμοπληξία και καρδιολογικά προβλήματα, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο σε όσους εκτεθούν στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές αναφορές που έκαναν λόγο για πουλιά που έπεφταν νεκρά από τον ουρανό, αλλά και για ορισμένα είδη ψαριών, όπως οι ιππόκαμποι που «έβρασαν» μέσα στην θάλασσα.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και αναφέρουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες πρόκειται να αυξηθούν κατά 5,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα.

Δεδομένου, επίσης, ότι οι βροχές είναι λιγοστές, η χώρα αντιμετωπίζει έντονες «καταιγίδες» σκόνης που σε συνδυασμό με τον καύσωνα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους που δυσκολεύονται να περπατήσουν στα πεζοδρόμια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσοι, βέβαια, είναι οικονομικά ευκατάστατοι, σπάνια κυκλοφορούν στους δρόμους, επιλέγοντας τα μείνουν μέσα στα σπίτια τους, στα γραφεία και στα εμπορικά κέντρα και να απολαύσουν την δροσιά από τα τα κλιματιστικά.

Για πρώτη φορά φέτος, μάλιστα, η κυβέρνηση του Κουβέιτ επέτρεψε να γίνονται οι κηδείες κατά τις βραδινές ώρες, αντί για την ημέρα, προκειμένου οι πολίτες να μην εκτίθενται στην υπερβολική ζέστη.

Παρά την υπερβολική ζέστη, όμως, οι δρόμοι δεν είναι καθόλου άδειοι. Πάνω από το 70% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται κυρίως από μετανάστες εργαζόμενους, που προέρχονται από τα αραβικά έθνη, και μετακομίζουν στο Κουβέιτ για να απασχοληθούν στον κατασκευαστικό κλάδο. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι να δημιουργείται συνωστισμός στα λεωφορεία της πόλης.

Τέλος, σε πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Φυσικής της πόλης επισημαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των θανάτων των συγκεκριμένων εργαζομένων, λόγω της έκθεσης τους στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για φαινόμενα ξηρασίας, πολλαπλές αμμοθύελλες και έξαρση των ασθενειών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις