Site icon NewsIT
16:52 | 24.10.24

BRICS: Η Ινδία «μπλοκάρει» την ένταξη της Τουρκίας επειδή είναι σύμμαχος του Πακιστάν

BRICS: Η Ινδία «μπλοκάρει» την ένταξη της Τουρκίας επειδή είναι σύμμαχος του Πακιστάν

Maksim Blinov/BRICS-RUSSIA2024.RU Host Photo Agency via REUTERS

Newsit Newsroom

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή του να ενταχθεί η Τουρκία στην ομάδα BRICS, ωστόσο φαίνεται ότι η Ινδία δεν συμφωνεί με την προοπτική αυτή, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των BRICS που ολοκληρώθηκαν σήμερα (24.10.2024) στο Καζάν την Ρωσίας και δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τον διάλογο για να προωθήσει την υποψηφιότητα για την μελλοντική ένταξή της.

«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το διάλογό μας με την οικογένεια των BRICS, με την οποία έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Η ομάδα BRICS έχει πάρει τα αρχικά των ονομάτων των ιδρυτικών μελών της (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), ενώ πρόσφατα, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν στον οργανισμό, με το Αζερμπαϊτζάν και τη Μαλαισία να έχουν επίσης υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη.

Όμως, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα BILD, δεν θα υπάρξει άλλη επέκταση σύντομα, καθώς «υπάρχουν πολλές χώρες εντός του μπλοκ που είναι κατά ενός νέου κύματος διεύρυνσης». Μάλιστα, το δημοσίευμα της BILD έχει τίτλο «Το όνειρο του Ερντογάν για BRICS γκρεμίστηκε: Καμία ένταξη στη συμμαχία του Πούτιν».

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη Τούρκο πρώην διπλωμάτη, αναφέρει ότι η Ινδία θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών, λόγω των στενών δεσμών που έχει με το «εχθρικό» Πακιστάν. Όπως είναι λογικό, η Ινδία θα αντιταχθεί και σε πιθανή ένταξη του Πακιστάν.

Όπως είπε ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, την Τετάρτη (23.10.2024), η Ινδία είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερες «χώρες εταίρους» στους BRICS, εφόσον όλες οι αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα λαμβάνονται «ομόφωνα».

Η δήλωση αυτή του Ινδού Πρωθυπουργού είναι μια έμμεση αναφορά στην στάση της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες υποστηρίζουν μια πιθανή ένταξη του Πακιστάν.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version