«Οι πιέσεις των μετόχων και των πολιτικών στην Barclays, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, του γενικού διευθυντή και στην εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου να παραιτηθεί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες πιέσεις στην τράπεζα να αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι η Moody’s έχει ήδη υποβαθμίσει σε «αρνητικό» το outlook για την αξιολόγηση Α2, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη στήριξη στις μεγάλες τράπεζες μεσοπρόθεσμα.
Ντάιαμοντ: Κατακριτέα η συμπεριφορά στελεχών της Barclays
Kαταθέτοντας χθες στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Μπομπ Ντάιαμοντ έκανε λόγο για «σφάλματα» και «επιλήψιμες συμπεριφορές» ορισμένων στελεχών και χαρακτήρισε «κατακριτέα» τη συμπεριφορά των υπευθύνων.
Όπως υποστήριξε, ο ίδιος ανακάλυψε το πραγματικό μέγεθος της χειραγώγησης αυτό το μήνα. Ανέφερε ακόμη πως «αγαπούσε» την Barclays και παραιτήθηκε για να προστατέψει τη φήμη της. «Λυπάμαι, είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος, δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή τη συμπεριφορά» σημείωσε.
Παράλληλα όμως υπερασπίστηκε τις ενέργειες της τράπεζας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χειραγώγησης των επιτοκίων όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά. «Αμέσως μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα πριν από τρία χρόνια … αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση» είπε και επισήμανε πως οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές επαίνεσαν τη συνεργασία της τράπεζας.
Προ ημερών η Barclays ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να καταβάλει 290 εκατ. στερλίνες, για να λήξουν οι έρευνες από τον εποπτικό μηχανισμό στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, σχετικά με την χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού.
Ο Ντάιαμοντ έχει δηλώσει ότι δεν θα εισπράξει κανένα μπόνους για το έτος 2011.
Διαβάστε επίσης :