«Θα είναι μία μακρά διαδικαδία», προειδοποίησε τη Δευτέρα το πρωί (31.03.2025) η πρόεδρος του δικαστηρίου του Παρισιού, Bénédicte de Perthuis, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας γύρω στις 10.20 π.μ. για την υπόθεση της Μαρίν Λε Πεν. Δικαστής με αυστηρό και σχολαστικό ύφος, αλλά και πρώην ελεγκτής της Ernst & Young, η Bénédicte de Perthuis ανακοίνωσε την απόφαση και τις ποινές.
«Το δικαστήριο δεν επιθυμεί να παρατείνει την αγωνία, αλλά, όπως συνηθίζεται, θα προχωρήσει σε μια σειρά εξηγήσεων για την απόφασή του», πρόσθεσε η ατάραχη η δικαστής, απευθυνόμενη στην Μαρίν Λε Πεν, που καθόταν στην πρώτη σειρά μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Λουί Αλιό. Η Λε Πεν φαινόταν κατά διαστήματα να κουνά ελαφρά το κεφάλι της από τα δεξιά προς τα αριστερά, γνέφοντας «όχι», ενώ άκουγε την δικαστή. Μάλιστα σηκώθηκε κι έφυγε από την αίθουσα πριν την ανακοίνωση της ποινής της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βετεράνος σε μεγάλες οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις, η Bénédicte de Perthuis ηγήθηκε της διαδικασίας στο ποινικό δικαστήριο του Παρισιού – μαζί με ακόμη δύο δικαστές – και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 ανακοίνωσε την ποινή της Μαρίν Λε Πεν βάζοντας έτσι φρένο στις πολιτικές φιλοδοξίες της για τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία.
Η ετυμηγορία για την Λε Πεν ήταν η εξής: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τα 2 με αναστολή και τα υπόλοιπα 2 υπό κατ’ οίκον κράτηση, και 5 χρόνια στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι, αφού την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων. Παράλληλα της επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Αν και η 56χρονη Λε Πεν θα ασκήσει έφεση για την κατηγορία της δωροδοκίας, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος της, η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου θεωρείται μια καταστροφική οπισθοδρόμηση για το πολιτικό μέλλον της αλλά και ένα τεράστιο πλήγμα για το ίδιο το κόμμα της, τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) που στοχεύει εδώ και καιρό στην ανάληψη εξουσίας και προσπαθεί να παρουσιαστεί ως η έντιμη, καθαρή εναλλακτική λύση έναντι των παλιών πολιτικών κομμάτων. Μάλιστα η ίδια η Λε Πεν ερχόταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2027.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Σήμερα δεν καταδικάστηκε άδικα μόνο η Μαρίν Λε Πεν: Σκοτώθηκε η γαλλική δημοκρατία» έσπευσε να σχολιάσει το δεξί χέρι της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς, το πουλέν της, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντέλα που φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.
Η τιμωρία της Λε Πεν – την οποία είχε παρομοιάσει νωρίτερα με «πολιτική θανατική καταδίκη» – είναι ακόμη πιο επιζήμια, καθώς ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα πλασάροντας τον εαυτό της ως σταυροφόρο κατά της διαφθοράς. Η ίδια είχε πει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το 2004:
«Όλοι έχουν πάρει χρήματα από το ταμείο εκτός από το Εθνικό Μέτωπο… Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να βλέπουν πολιτικά χρήματα». Κάποτε μάλιστα το σύνθημα του Εθνικού Μετώπου που πλέον έχει μετονομαστεί σε Εθνική Συσπείρωση ήταν “Ψηλά το κεφάλι, καθαρά χέρια“.
Η δικαστής που εξέδωσε την ετυμηγορία για τη Λε Πεν
Η δικαστής ξεκίνησε ανακοινώνοντας ότι η Μαρίν Λε Πεν μαζί με 8 ευρωβουλευτές και 12 κοινοβουλευτικοί βοηθοί του Εθνικού Συναγερμού κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και συγκεκριμένα για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ.
Οι κατηγορούμενοι δεν κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν τα χρήματα στην τσέπη τους και πλούτισαν προσωπικά, αλλά ότι χρησιμοποίησαν τα κονδύλια της ΕΕ προς όφελος του κόμματός τους, μεταξύ 2004 και 2016, για ζημία που εκτιμάται σε 4,6 εκατομμύρια ευρώ.
Bénédicte de Perthuis : Présidente de la 11e chambre correctionnelle, qui a lu le jugement et dirigé les débats pic.twitter.com/MZyviCH2iF
— véronique (@babou06130) March 31, 2025
Σύμφωνα με την Libération, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βρήκε αποδείξεις για 40 εικονικά συμβόλαια σε μια περίοδο σχεδόν 12 ετών που αθροίζονται σε συνολική αξία 4,6 εκατ. ευρώ.
«Η έρευνα έδειξε ότι δεν επρόκειτο για διοικητικά λάθη… αλλά για υπεξαίρεση μέσα στο πλαίσιο ενός συστήματος προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του κόμματος» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Υπέγραψαν «πλασματικές συμβάσεις» και υπήρχε πράγματι «σύστημα» στο κόμμα, δήλωσε η Bénédicte de Perthuis:
«Διαπιστώθηκε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα, ότι ο ευρωβουλευτής τους δεν τους είχε αναθέσει κανένα καθήκον» και ότι «μετακινούνταν από τον έναν ευρωβουλευτή στον άλλο», ανέφερε. «Ας το ξεκαθαρίσουμε: κανείς δεν δικάζεται για πολιτικά παιχνίδια, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα ήταν αν οι συμβάσεις εκτελέστηκαν ή όχι», επέμεινε η δικαστής.