Συνεδριάζουν σήμερα τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια του καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς, να αποκλιμακώσει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους, και να λύσει προβλήματα που έχουν προκύψει και σχετίζονται με το Περιβάλλον και τον Προϋπολογισμό.
Βασικός στόχος της συνεδρίασης, όμως, είναι να πείσει πως μετά από 15 μήνες διακυβέρνησης, ο συνασπισμός δεν έχει αχρηστευθεί.
Η τρικομματική κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς αποτελείται από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως μάλλον δεν θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση της Γερμανίας σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως ο Σολτς αφιερώνει πολύ χρόνο και κόπο ώστε να κρατήσει ενωμένη τη συμμαχία στην στήριξή προς την Ουκρανία. Συχνά ο Καγκελάριος προκαλεί δυσαρέσκεια λόγω των καθυστερήσεων που επιφέρει αυτή η συμμαχία στη λήψη αποφάσεων. Ενώ παράλληλα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ολοένα και μεγαλύτερες αξιώσεις της Κίνα, οι οποίες έχουν διαταράξει την επιχειρηματικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο ίδιος δηλώνει πως οι διαφωνίες ανάμεσα στα τρία κόμματα είναι αναμενόμενες και μιλά για το καθήκον που έχουν αναλάβει να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, να θέσουν τέλος στην ακινησία πολλών ετών και δεκαετιών και να διασφαλίσουν την προώθηση των φιλόδοξων στόχων τους, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής νόμων και κανονισμών – σε μεγάλη κλίμακα.
Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την Τρίτη, όταν ο Robert Habeck, Υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, επιτέθηκε στο FDP σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. “Έχουμε καθήκον να πετύχουμε κάτι για τον λαό, για τη Γερμανία, και αυτή τη στιγμή δεν το επιδιώκουμε επαρκώς”, είπε, καλώντας τα τρία κόμματα να αποφύγουν την εμμονή με τις δημοσκοπήσεις και το προφίλ τους στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα δήλωσε ότι η συνάντηση της Κυριακής θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση μιας σειράς προγραμματισμένων νομοθετημάτων.
Η Υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων Annalena Baerbock ζήτησε επίσης να τερματιστούν οι εσωτερικές διαμάχες. “Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση όχι να τσακώνεται σε μόνιμη βάση, αλλά να λύνει προβλήματα από κοινού”.
Η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ήταν από τα ζητήματα που έπαιξαν ρόλο στη διαμάχη του συνασπισμού. Κυρίως επειδή υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα κονδύλια για το 2024.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία και ο συνασπισμός της δεν είναι η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας σε χώρες που εφάρμοσαν αντίστοιχα μοντέλα διακυβέρνησης.
Στο Ισραήλ, καθώς και στη Βουλγαρία, έλαβαν χώρα πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019.
Η Σουηδία, η οποία ήταν κάποτε ο “καλός μαθητής” έχει καταντήσει παράδειγμα προς αποφυγή καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο ήρθε αντιμέτωπη με τρεις κυβερνητικές κρίσεις.
Στην Ολλανδία χρειάστηκαν 270 ημέρες διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν και οι αναλυτές παγκοσμίως παρακολουθούσαν τις πολιτικές εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, η Ολλανδία δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ των 600 ημερών διαπραγματεύσεων που κατέχει δικαιωματικά το Βέλγιο.
Στην Πορτογαλία, δε, το Μπλόκο της Αριστεράς έριξε την κυβέρνηση συνεργασίας, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και ακόμα έναν κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας.
Οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει μάρτυρες των προβλημάτων που επιφέρουν οι κυβερνητικοί συνασπισμοί. Με τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων υπό τον Σολτς, να παραπαίει το σίγουρο είναι πως η κατάρρευση δεν προκαλεί έκπληξη.