Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς, καθώς το πέρας των γιορτών, τα έξοδα των Χριστουγέννων, ο χειμώνα και οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς που δεν υλοποιήθηκαν μετατρέπουν τη σημερινή μέρα ως την πιο μίζερη του χρόνου. Ωστόσο, οι ειδικοί πλέον συμφωνούν πως ο όρος Blue Monday δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
Ο όρος «Blue Monday» επινοήθηκε το 2004 από τον Βρετανό ψυχολόγο Κλιφ Αρνάλ, όταν το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel του ζήτησε να αναπτύξει μια μαθηματική φόρμουλα για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς. Στη συνέχεια, το ταξιδιωτικό πρακτορείο χρησιμοποίησε τον όρο «Blue Monday» στη διαφημιστική του καμπάνια, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις καλοκαιρινές κρατήσεις που, όπως ισχυριζόταν η εταιρεία, θα ανακούφιζαν την κατάθλιψη αυτής της ημέρας.
Όμως, η θεωρία του Αρνάλ έχει απορριφθεί πλήρως από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιστημονική απόδειξη που να τεκμηριώνει ότι όντως η σημερινή Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική.
Οι δείκτες της δημόσιας υγείας, όπως η θνησιμότητα, οι απουσίες λόγω ασθενείας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις για τους θανάτους ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, δεν παρουσιάζουν αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους σε σύγκριση με άλλες ημέρες του Ιανουαρίου.
Η Blue Monday δεν πρέπει να θεωρείται η πιο καταθλιπτική ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο όρος Blue Monday θα μπορούσε να είναι δυνητικά επιζήμιος για την ευημερία των ανθρώπων.