Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Brexit – Braveheart… η Στέρτζον: Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να μείνει στην Ε.Ε.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η απόφαση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον να βρεθεί σήμερα Τετάρτη (29.06.2016) στις Βρυξέλλες έχει πολλούς συμβολισμούς. Κυρίως γιατί γίνεται την ημέρα που για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια, μια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και άτυπη, γίνεται απουσία του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ζήλεψε τον εθνικό ήρωα της Σκωτίας Γουίλιαμ Γουάλας (τον πρωταγωνιστή στον πόλεμο κατά των Άγγλων για την ανεξαρτησία της χώρας) και αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στο δικό της… Braveheart η Νίκολα Στέρτζον. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας βρέθηκε την Τετάρτη (29.06.2016) στις Βρυξέλλες και παρά την άρνηση Τουσκ να τη δει, εκείνη συναντήθηκε ήδη με τον Μάρτιν Σουλτς ενώ το απόγευμα θα δει και τον Ζακ Κλοντ Γιούνκερ.

Ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει πάρει το δρόμο για το Λονδίνο, αφού μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, δεν προσκλήθηκε στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, της άτυπης συνεδρίασης των 27, η πρωθυπουργός της Σκωτίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με την ηγεσία της Ε.Ε. και βροντοφωνάζει, όπως κάνει άλλωστε από την πρώτη στιγμή μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πως η χώρα της δεν θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη συνάντηση της Σκωτσέζας πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. ήταν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το απόγευμα στις 18:00 θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ενώ οι πρόεδροι της Ευρωβουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ανοίγουν την… αγκαλιά τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ της έκλεισε την πόρτα, αρνούμενος να τη συναντήσει.

Αλλά δεν πτοήθηκε. Και μετά το τέλος της συνάντησης με τον Μάρτιν Σουλτς, η Στέρτζον διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι η Σκωτία δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει το Brexit και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ετυμηγορία της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν η σύντομη δήλωσή της μετά το τέλος της συνάντησης, που ξεπέρασε τη μια ώρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς ήταν πιο φειδωλός. Είπε πως «άκουσε και έμαθε». Τι αν το τι άκουσε είναι σαφές, το τι έμαθε, δεν είναι…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε