Σάββατο, 2 Νοε.
17oC Αθήνα

Brexit: Δεν σε θέλω πια! “Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποχώρησης”

Brexit: Δεν σε θέλω πια! “Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποχώρησης”

Μάλλον ως εκδικητική μπορεί να “ερμηνευτεί” η απόφαση των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit. Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ και Ρούτε ζήτησαν από τη Βρετανία να ξεκινήσει “το συντομότερο δυνατόν” η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Μοιάζει λίγο σαν “δεν με θέλεις μια, δεν σε θέλω 10”. Λίγες ώρες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα και την ακόμη πιο ιστορική απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit και της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής της Ε.Ε.: ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρωθυπουργός της Ολλανδίας (χώρας που ασκεί την προεδρία της Ένωσης) Μαρκ Ρούτε.

Αποφάσισαν να καλέσουν τη Βρετανία να ξεκινήσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια διαδικασία που ο Κάμερον τοποθέτησε χρονικά τον Οκτώβριο, όταν θα εκλεγεί ο νέος επικεφαλής των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της χώρας.

“Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις επικεφαλής της Ε.Ε. “Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, προσθέτουν.

Και ενώ ο Τουσκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ζήτησε αυτή η Σύνοδος να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας. Και αυτό για να δοθούν οι νέες κατευθύνσεις στην Ευρώπη.

“Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού είναι ένα χαστούκι στο ευρωπαϊκό σχέδιο”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Ξυπνήσαμε σήμερα με μία Ευρώπη που δεν είναι η ίδια με χθες βράδυ”, σημειώνοντας πως η επιλογή των Βρετανών “πρέπει να γίνει σεβαστή”.

“Θέλω από σήμερα το πρωί να απευθύνω μια έκκληση στο σύνολο των συναδέλφων μου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη σύγκληση το ταχύτερο δυνατό ενός κογκλαβίου, στο οποίο θα είναι δυνατό, στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο, να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα είναι ένα κογκλάβιο χωρίς την παρουσία της Βρετανίας”, είπε ο Μισέλ και ζήτησε να αποφευχθεί “ο πανικός” και να “διατηρηθεί η ψυχραιμία”.

“Ο σκοπός θα είναι να καθορίσουμε ορισμένες δεσμεύσεις τις οποίες οφείλουμε να αναλάβουμε όσον αφορά την ενιαία αγορά, την ψηφιακή ατζέντα, την εμβάθυνση της νομισματικής και οικονομικής Ένωσης, καθώς και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια”, είπε, προτείνοντας τη σύγκληση αυτού του κογκλαβίου “από τον Ιούλιο και μετά”.

Αυτή η “δύσκολη στιγμή” στην ιστορία της Ευρώπης “πρέπει να αξιοποιηθεί για τη μετατροπή της σε ευκαιρία”, είπε. Όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις με το Λονδίνο, ο Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα η βρετανική κυβέρνηση να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας που ορίζει τους κανόνες μίας εξόδου από την ΕΕ. “Καλώ για μία γρήγορη ενημέρωση ώστε να μειωθεί στο μέγιστο μια κατάσταση αβεβαιότητας”, είπε.

“Αυτό σημαίνει επίσης μια περίοδο δύο χρόνων για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία και από εκεί θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους μιας νέας συνεργασίας με τη Βρετανία”, κατέληξε ο Μισέλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε