Να ξεκινήσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν σε κοινή τους οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την Τετάρτη (29.06.2016) συνεδρίασαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια χωρίς να εκπροσωπείται ένα κράτος μέλος. Γιατί μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η Βρετανία παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
Αφού απέκλεισαν τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τους ενημέρωσε στο δείπνο των 28 κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, οι 27 της Ε.Ε. κατέληξαν σε ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης επτά σημείων. Σε αυτό, καλούν το Λονδίνο να ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες του οριστικού διαζυγίου μετά το δημοψήφισμα και το Brexit.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πέρα από την ανάγκη άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης, η κοινή δήλωση των 27 τονίζει πως η Βρετανία παραμένει στενός εταίρος και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει… πολιτικό προβληματισμό για το μέλλον της, ο οποίος θα συνεχιστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα γίνει στη Μπατισλάβα.
Εκεί εκτιμάται πως θα συμμετάσχει και ο διάδοχος του Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, αφού το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε πως ο άνθρωπος που θα τον διαδεχτεί στη Ντάουνιγκ Στριτ (και στην ηγεσία του κόμματος) θα εκλεγεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της νέας Συνόδου Κορυφής αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μετά την ανάδειξη του νέου Βρετανού πρωθυπουργού.
1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις.
2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η ενεργοποίηση.
3. Όταν η ενεργοποίηση γίνει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.
6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.
7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε ένα πολιτικό προβληματισμό σχετικά με το μέλλον που θα δώσει μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Αυτό απαιτεί ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.