Site icon NewsIT
16:15 | 13.01.21

Brexit: Η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσό από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια προσαρμογής

Brexit: Η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσό από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια προσαρμογής

People inspect lorries which arrived at the Port of Larne, Northern Ireland Britain January 1, 2021. REUTERS/Phil Noble

Newsit Newsroom

Η Ιρλανδία και η Ολλανδία αναμένεται να είναι οι δύο χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από το αποθεματικό προσαρμογής των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η ΕΕ για να στηρίξει τους οικονομικούς κλάδους που πλήττονται περισσότερο από το Brexit, σύμφωνα με την πρόταση που αποκάλυψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη σχετική κατάταξη, τις δύο αυτές χώρες ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με πίνακα που δίνει λεπτομέρειες για την κατανομή των κεφαλαίων μεταξύ των 27 κρατών-μελών και που αναρτήθηκε στο Twitter από την επίτροπο Συνοχής Ελίζα Φερέιρα.

Περίπου 4,245 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές (4 δισεκατομμύρια σε σταθερές τιμές) θα διατεθούν το 2021, και στη συνέχεια 1,1 δισεκατομμύριο (1 δισεκ. ευρώ σε σταθερές τιμές) το 2024.

Στην πρώτη δόση, η Ιρλανδία αναμένεται να λάβει 1,052 δισεκατομμύριο ευρώ, η Ολλανδία 757,4 εκατομμύρια, η Γερμανία 455,4 εκατομμύρια η Γαλλία 420,8 εκατομμύρια και το Βέλγιο 324,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατανομή αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό το αποθεματικό προσαρμογής είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 27 κρατών-μελών σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η κατανομή των κεφαλαίων αυτών λαμβάνει υπόψιν «τη σημασία του εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη σημασία της αλιείας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου», σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν στις 25 Δεκεμβρίου.

Η μετά το Brexit συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, επιτρέπει στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς. Ωστόσο, δεν αποτρέπει το νέο κόστος και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version