Κόσμος

Brexit: Ο δήμαρχος του Λονδίνου καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο

Να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία διαπραγματεύεται με την ΕΕ τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν μετά το Brexit κάλεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Καν ζήτησε από τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κορυφαίο υπουργό αρμόδιο για το Brexit Μάικλ Γκόουβ «να βάλει στην άκρη την πολιτική ιδεολογία» και να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, που πρόκειται να επαναληφθούν αύριο, Τρίτη.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας καθώς προσπαθούμε να βρούμε πώς να προχωρήσουμε απ’ αυτή την πανδημία είναι περισσότερο χάος και αβεβαιότητα», έγραψε στο Twitter ο Καν, ο οποίος ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

«Έχω καλέσει την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη την πολιτική ιδεολογία και να επιδιώξει τη ρεαλιστική οδό της επιδίωξης μιας παράτασης των διαπραγματεύσεων του Brexit».

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στους Sunday Times πως η Βρετανία απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και άλλες διευθετήσεις. Το Λονδίνο έκανε «ένα βήμα πίσω — δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω– από τις αρχικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με αυτά που έχει υπογράψει (ο Τζόνσον) μαζί μας», πρόσθεσε αναφερόμενος σε μια κοινή διακήρυξη σχετικά με τις αρχές που θα διέπουν τις μελλοντικές σχέσεις.

Οι Τζόνσον και Γκόουβ έχουν πει πως θα δεχθούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε νέους εμπορικούς κανόνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025