Οι συζητήσεις για το εμπόριο ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο και βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Αυτό παραδέχθηκε σήμερα ο επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ που τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως η Βρετανία προσεγγίζει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν και φαίνεται έτοιμη να αποδώσει στο οικονομικό σοκ από την Covid-19 οποιαδήποτε συνέπεια του Brexit.
Οι συνομιλίες, επίκεντρο των οποίων είναι τώρα η εκπόνηση νέων εμπορικών όρων από το 2021, όταν τερματισθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, βρέθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο όταν επαναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.
«Παρά το κατεπείγον και το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπισθεί με τις διαπραγματεύσεις, φοβάμαι πως κάνουμε πολύ βραδεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit», δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν μιλώντας στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως οι Βρετανοί φίλοι μας προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε.
«Πιστεύω πως οι πολιτικοί και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποφασίσει πως η Covid θα κατηγορηθεί για όλες τις επιπτώσεις από το Brexit και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δεν θέλουν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις το 2021 επειδή μπορούν αποτελεσματικά να κατηγορήσουν την Covid για τα πάντα».
Οι δύο πλευρές εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση συνομιλιών, καθώς έχουν προγραμματισθεί δύο γύροι πριν από το τέλος Ιουνίου, οπότε η Βρετανία θα μπορούσε να ζητήσει παράταση ενός ή δύο ετών, μια προοπτική που έχει μετ’ επιτάσεως αποκλείσει.
Ο Χόγκαν, πρώην υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης, δήλωσε πως ελπίζει να δει μια αλλαγή βηματισμού στις διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα και ότι αν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει λόγος να μην σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Οι συνομιλίες του Ιουνίου θα είναι πολύ σημαντικές, πρόσθεσε.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε πως ο συνδυασμός της αναστάτωσης τόσο από τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού όσο και από το Brexit θα είναι «ένα τεράστιο πλήγμα» για τη βρετανική οικονομία φέτος και θα διαχυθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ