Οι πολίτες στη Βρετανία φαίνεται πως έχουν μετανοιώσει για το Brexit και το θεωρούν λάθος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον σταθερά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι το Brexit ήταν ένα λάθος, δήλωσε σήμερα ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Κέρτις, πρόεδρος του British Polling Council, μιας ένωσης δημοσκοπικών εταιρειών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους ο Κέρτις τόνισε ότι «το Brexit είναι τώρα πιθανόν στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητάς του από τον Ιούνιο του 2016», όταν το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έναντι του 48% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής.
Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια καλή απόφαση, σε σύγκριση με το 57% που πιστεύει το αντίθετο.
Αυτή η τάση έγινε σαφής από το φθινόπωρο του 2021, όταν οι ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέστησαν εμφανές το κόστος εξόδου από την ΕΕ, επεσήμανε ο Κέρτις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χάσμα μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ του Brexit και εκείνων που μετανιώνουν για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ έχει διευρυνθεί περαιτέρω από την αρχή του έτους με την κρίση του κόστους ζωής.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να υποστηρίξει κανείς ότι η κοινή γνώμη θα ήθελε να επανεξετάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας.
Η αντιπολίτευση των Εργατικών δεν φαίνεται έτοιμη να ξανανοίξει τη συζήτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Κοινή Αγορά πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, από φόβο μην τρομάξει τους ψηφοφόρους, σημείωσε.
Με τις βουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες σε δύο χρόνια, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί βυθίζονται σε δημοσκοπήσεις και σε επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και την περασμένη εβδομάδα διόρισαν τον τρίτο πρωθυπουργό τους – Ρίσι Σούνακ – από την αρχή του έτους.
Η άνοδος του Σούνακ στην πρωθυπουργία σταμάτησε κάπως την “αιμορραγία” των Τόρις, επεσήμανε ο Κέρτις, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να παραμένουν 30 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις.
«Καμία κυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν επέζησε από εκλογές», σημείωσε, καθώς η Λιζ Τρας, η προκάτοχος του Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε θύελλα στις αγορές με τους φόρους του προγράμματος οικονομικών περικοπών και τις μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες.
«Έχουν χάσει έδαφος επειδή η κοινή γνώμη αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί (τους Συντηρητικούς) για να ηγηθούν της χώρας», κατέληξε ο Τζον Κέρτις.