Δευτέρα, 1 Ιουλ.
28oC Αθήνα

CBS: Μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν, διαψεύδει ο Καιρίδης

CBS: Μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν, διαψεύδει ο Καιρίδης
Reuters

Το αμερικανικό δίκτυο CBS News σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να απελάσει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς στην περιοχή από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Σύμφωνα με το CBS News πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο αποκάλυψαν το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν το οποίο εντάσσεται σε μία προσπάθεια αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες θα υποδέχονται τους μετανάστες μετά από συνεννόηση των γραφείων μετανάστευσης τα οποία ίδρυσε το 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα κέντρα, γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να βρεθούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.

Βάσει του σχεδιασμού, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που οι αιτήσεις του υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Τα συγκεκριμένα γραφεία αποτελούν στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου – μια τάση που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποδίδουν στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες των Μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν βόρεια.

Για να αμβλύνει μια πιθανή έξαρση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική πράξη ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, δήλωσαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «επέτρεψαν την εξαπλασιασμό του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε να μοιραστούμε πρόσθετες πληροφορίες προς το παρόν».

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Μαγιόρκας.

Τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Όπως ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, έτσι και η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν αγωνιστεί με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που διαφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία.

Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και έχουν υπογραμμίσει τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης για τους μετανάστες που ελπίζουν να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Και οι δύο χώρες έχουν γηράσκοντες πληθυσμούς και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας τους κίνητρο για την επανεγκατάσταση ξένων εργαζομένων.

Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – «Αναληθές το δημοσίευμα»

Σε διάψευση δημοσιεύματος του CBS News προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καιρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα τονίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους.

«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Στην συνέχεια ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter: 

«Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο.

Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις