Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

CNN: Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για την υποψηφιότητα Μπάιντεν

CNN: Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για την υποψηφιότητα Μπάιντεν
Reuters

Μετά τις απανωτές γκάφες του αλλά και αμφιβολίες που εκφράζονται για την κατάσταση της υγείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι εξέφρασαν σε ιδιωτικές συνομιλίες τις ανησυχίες τους για τον Τζο Μπάιντεν και το μέλλον της εκστρατείας για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024. 

Τόσο ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, εκτιμώντας ότι έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, κανένας από τους δύο δεν είναι σίγουρος τι να κάνει.

Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν απελπισμένα να τελειώσει η εσωτερική διαμάχη, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην προσπάθεια να νικήσουν τον Τραμπ.

Και εκλιπαρούν είτε τον Ομπάμα είτε την Πελόζι να τους βοηθήσουν να φτάσουν εκεί, γνωρίζοντας ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δεν έχει την εμπιστοσύνη του Μπάιντεν και ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δεν έχει την οικειότητα για να του μεταφέρει το μήνυμα.

Το CNN μίλησε με πάνω από 12 μέλη του Κογκρέσου, στελέχη και πολλούς ανθρώπους σε επαφή τόσο με τον Ομπάμα όσο και με την Πελόζι, πολλοί από τους οποίους λένε ότι το τέλος της υποψηφιότητας Μπάιντεν είναι ξεκάθαρο και ότι σε αυτό το σημείο, το ζήτημα είναι πώς θα εξελιχθεί, ακόμη και μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης (11.07.2024) μετά το τέλος της 75ης συνόδου του NATO.  

Και αν αισθάνονται έτσι αυτοί οι δύο, λένε αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, πρέπει να το πουν ξεκάθαρα το συντομότερο δυνατό, προτού γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με λιγότερο από τέσσερις μήνες να απομένουν για τις εκλογές.

Πολλοί από τους συναδέλφους της Πελόζι ελπίζουν ότι μπορεί να δώσει τέλος στην αναταραχή που έχει κατακλύσει τους Δημοκρατικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι αυτό το τέλος μπορεί να έρθει αν και όταν πει η Πελόζι στον Μπάιντεν ότι πρέπει να εγκαταλείψει.

Η Πελόζι έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε, κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει την απόφαση του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα ως οριστική. Όμως εκείνη, μέσω βοηθού της, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η απόφαση του Ομπάμα να μην κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο εδώ δύο εβδομάδες, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς κορυφαίους Δημοκρατικούς.

Μετά το ντιμπέιτ, ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε στο X, «Συμβαίνουν άσχημα ντιμπέιτ. Πιστέψτε με, το ξέρω», κάτι το οποίο επανέλαβε αργότερα και σε έναν έρανο στη Νέα Υόρκη για τους Δημοκρατικούς της Βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος δεν είχε σχεδιάσει καν να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, ωστόσο οι βοηθοί του Μπάιντεν και του Ομπάμα συντονίστηκαν προκειμένου να γίνει αυτή η ανάρτηση, με τρόπο που να αναδεικνύει ότι το ντιμπέιτ για την επανεκλογή του Ομπάμα το 2012, είχε πάει εξίσου άσχημα, χωρίς αυτό να επηρεάσει την εκστρατεία του.

Αλλά ο σκεπτικισμός του Ομπάμα για την ικανότητα του φίλου του να κερδίσει την επανεκλογή του, είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά στην Ουάσιγκτον.

«Παρακολουθούν και περιμένουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταλήξει σε μια απόφαση μόνος του», δήλωσε στο CNN κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών που έχει επαφές και με τους δύο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο ρόλος της Πελόζι

Η Πελόζι γνωρίζει τον Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρία χρόνια μεγαλύτερή του, υπήρξε από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του και στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

Έχει τελειώσει ως πρόεδρος της Βουλής και δεν έχει τίποτα να χάσει.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, αν ο Μπάιντεν καταλήξει να αποχωρήσει από υποψήφιος, θα αποδειχθεί η πιο σημαντική ηγέτιδα των Δημοκρατικών», δήλωσε ένας Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είναι η μόνη που έχει την αξιοπιστία να τοποθετηθεί σε κάτι τόσο ευαίσθητο και σημαντικό». 

Η Πελόζι σκοπεύει να επιστρέψει αεροπορικώς στο Σαν Φρανσίσκο σήμερα Παρασκευή (12.07.2024).

Υπενθυμίζεται ότι η Νάνσι Πελόζι, που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα, είχε ήδη δηλώσει ότι είναι «θεμιτό» να αναρωτιέται κανείς για την κατάσταση της υγείας του προέδρου και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφασίσει να αποσυρθεί.

«Επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC (10.07.2024). «Τον προτρέπουμε όλοι να λάβει μια απόφαση επειδή ο χρόνος πιέζει».

Η ίδια ωστόσο δεν πήρε θέση: «Θέλω να κάνει αυτό που θα αποφασίσει και έτσι θα γίνει. Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσει, εμείς θα το ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Παραμένω στην κούρσα – Είπε Πούτιν τον Ζελένσκι και Τραμπ την Χάρις

«Παραμένω στην κούρσα, θα νικήσω τον Τραμπ» επιμένει ο Τζο Μπάιντεν παρά τις δύο μνημειώδεις τελευεταίες γκάφες του στη μακρά συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της 75ης συνόδου του NATO.

«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, όμως νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», αναγνώρισε ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, υποσχόμενος να συνεχίσει ενεργά την εκστρατεία του.

Συνηθισμένος στα φραστικά ολισθήματα, έκανε δύο εντυπωσιακές γκάφες, τις οποίες έσπευσε να… μαζέψει. 

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», αντί να προφέρει το όνομα της Κάμαλα Χάρις.

«Σπουδαία δουλειά, Τζο», κάγχασε αμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε μνημειώδες φραστικό ολίσθημα.

Στη σύνοδο του NATO, ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, προτού συνειδητοποιήσει το λάθος, πλησιάσει το μικρόφωνο και δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι!». «Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν», δικαιολογήθηκε.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις