Τετάρτη, 24 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΔΝΤ: Δάνειο 17 δισ. στην Ουκρανία – Γιατί αντιδρά η Λαγκάρντ

ΔΝΤ: Δάνειο 17 δισ. στην Ουκρανία – Γιατί αντιδρά η Λαγκάρντ

Στο άρμα του ΔΝΤ ανέβηκε και επισήμως η Ουκρανία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους 17 δισ. δολαρίων προς την πρώην σοβιετική χώρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει η βοήθεια αυτή.

Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα κρύβει κινδύνους!

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ουκρανίας αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους στην εφαρμογή του δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Στο μέτωπο της εφαρμογής, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, που μπορούμε προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου.

«Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διμερής διεθνή υποστήριξη και η συνεργασία όλων των μερών, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να ενισχυθεί η θέση της οικονομίας της Ουκρανίας», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Η Ουκρανία, η οποία είναι στη μέση μιας σοβαρής εσωτερικής πολιτικής κρίσης που απειλεί με διαμελισμό τη χώρα, έλαβε την Τετάρτη ένα πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο να βοηθηθεί η παραπαίουσα οικονομίας, και το οποίο θα ξεκλειδώσει ένα επιπλέον πακέτο διεθνούς βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Gazprom δεν έχει αποφασίσει αν θα επενδύσει στην Κριμαία

Ουκρανία: Φιλορώσοι κατέλαβαν το περιφερειακό γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Η ΕΕ “επικήρυξε” τον Αρχηγό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων!

Πόσα λεφτά χάνει η Ουκρανία από την προσάρτηση της Κριμαίας

Ξύλο και τραυματίες σε διαδήλωση στο Ντονέτσκ (ΦΩΤΟ)

Ουκρανική κρίση: Γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη εποπτεύουν τις χώρες της Βαλτικής με εντολή ΝΑΤΟ

Προτάσεις του Κιέβου στη Gazprom και… απειλές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε