Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Δε “μασάει” ούτε από τη Μέρκελ ο Πούτιν – Τι συζήτησαν στο τηλέφωνο για την Κριμαία

Δε “μασάει” ούτε από τη Μέρκελ ο Πούτιν – Τι συζήτησαν στο τηλέφωνο για την Κριμαία

Εκεί που το άφησε ο Μπαράκ Ομπάμα, το έπιασε η Άνγκελα Μέρκελ: σήκωσε το τηλέφωνο κι άρχισε να κάνει επαφές για την κρίση στην Κριμαία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις έστειλε μήνυμα πως δεν κάνει πίσω!

Την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ, με τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές των Ρώσων και μη να είναι καθημερινά, τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων να εντείνονται και τους (χωρίς διακριτικά) Ρώσους στρατιώτες να εισβάλουν όπου θέλουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ακόμη και στη Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε πως το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

Η απάντηση που πήρε (όπως και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον), όπως έγραψε στο twitter ο ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, ήταν πως οι ενέργειες της νόμιμης ηγεσίας της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Δεν βλέπουμε αντίστοιχες από το Κίεβο.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ρώσο πρόεδρο, εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν συντελέστηκε πρόοδος για τη σύσταση “διεθνούς ομάδας επαφής”, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

“Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάληξης σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σχετικά με το θέμα”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι αν δεν συγκροτηθεί διεθνής ομάδα επαφής μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι πιθανόν η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία περισσότερες κυρώσεις όπως περιορισμούς στις μετακινήσεις και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών.

Είχε και συνέχεια…

Η Άνγλελα Μέρκεν δεν έμεινε μόνο στο τηλεφώνημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάλεσε και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο συμφώνησαν ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί διαμέσου της διπλωματίας.

«Η καγκελάριος εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση της σύγκρουσης», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια γραπτή ανακοίνωση την οποία έδωσε στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.

«Ο Κινέζος πρόεδρος επίσης τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης μέσω διαλόγου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Σι εκτίμησε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ταύτιση και με Ερντογάν

Επόμενος… συνομιλητής της Μέρκελ ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και με αυτόν συμφώνησαν ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος.

Συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με μια κοινή της ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τόνισαν εξάλλου τη σημασία που αποδίδουν στην τήρηση των διεθνών κανόνων για την διευθέτηση της κρίσης, ενώ σημείωσαν ότι οι προσπάθειες να σχηματισθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στη διεθνή ομάδα επαφής, δεδομένης της στενής σχέσης της χώρας του με την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και της ιδιαίτερης σχέσης και επαφής της χώρας του με τους μουσουλμάνους μειονοτικούς Τάταρους της Κριμαίας.

Και ο Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο

Και ενώ η Κριμαία μοιάζει πια ρωσική επαρχία, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ φεύγει για τις ΗΠΑ, όπου την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον κάλεσε στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκοί Οίκου.

Ο Γιατσενιούκ θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον μόλις τέσσερις μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία. Στόχος να σταλεί ένα μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τρόπους να αναζητηθεί «ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος θα τηρεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας», επέμεινε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δεν παραχωρούμε ούτε εκατοστό στη Ρωσία” – Απάντηση στον Πούτιν η επίσκεψη Γιατσενιούκ στις ΗΠΑ

Σαν στο σπίτι τους οι Ρώσοι στην Κριμαία – Αναίμακτη κατάσταση βάσεων και υποσχέσεις προσάρτησης

Πυρ σε ουκρανικό αεροσκάφος της συνοριοφρουράς

Χτύπησαν Έλληνα δημοσιογράφο στην Κριμαία

Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται στην Κριμαία

Εκφοβισμός! Πυροβολισμοί κατά των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Κριμαία

Κριμαία: Καταλαμβάνουν σπίτια και βάσεις οι Ρώσοι!

Η Ρωσία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί – Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν βάση πυραύλων στην Κριμαία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε