Η ομίχλη και η βροχή που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα δυτικά από τις ακτές του Περθ προσθέτουν κι άλλο μυστήριο στην αναζήτηση των συντριμμιών του Boeing 777 των Malaysia Airlines.
Η ανακοίνωση της Αυστραλίας πως στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, δορυφόρος εντόπισε δυο αντικείμενα που μπορεί να είναι κομμάτια του αεροπλάνου (ένα εκ των οποίων είναι 24 μέτρα θα ίσως να είναι κομμάτι από την ουρά του Boeing) προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό.
Η αποκάλυψη όμως πως οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί την περασμένη Κυριακή, 16 Μαρτίου, έφεραν στο φως νέα ερωτήματα. Πόσο μακριά θα μπορούσαν να έχουν “ταξιδέψει”.
Η κινητοποίηση τεράστια αλλά το αποτέλεσμα ίδιο.
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή κάνουν δύσκολες τις έρευνες. Πλήρωνα του ενός από τα αεροπλάνα που έστειλε η Αυστραλία ειδοποίησε πως δε βρήκε τα συντρίμμια που έδειξε ο δορυφόρος. Σύμφωνα με το BBC, οι Αυστραλοί έριξαν στην περιοχή ειδικές σημαδούρες για να οριοθετήσουν το χώρο, ενδεχόμενος να “χτίσουν” έναν διάδρομο και να συλλέξουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες.
Στο κενό έπεσαν και οι έρευνες αμερικανικού αεροσκάφους που πέταξε στην περιοχή, μετέδωσε το Fox News.
Ήδη στην περιοχή έχει φτάσει το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg, που κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.
“Λάβαμε σήμα από τις αυστραλιανές αρχές να ερευνήσουμε την περιοχή και θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειάζεται”, δήλωσε ο Κρίστιαν Ολσεν, εκπρόσωπος της Hoegh Autoliners.
Το νορβηγικό πλοίο είναι το πρώτο έφθασε στην περιοχή.
Η Μαλαισία παραδέχεται για πρώτη φορά πως υπάρχει “αξιόπιστο πεδίο” για έρευνες. “Τώρα έχουμε ένα αξιόπιστο πεδίο ερευνών”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι παράλληλα με την εξακρίβωση της ταυτότητας των ευρημάτων στον Ινδικό Ωκεανό, συνεχίζονται οι έρευνες τόσο προς τον βόρειο όσο και προς τον νότιο άξονα που έχουν ορισθεί ως πιθανές εναλλακτικές πορείες που ακολούθησε το αεροπλάνο όταν χάθηκε από τα ραντάρ.
Σχετικά κοντά στην περιοχή όπου ο δορυφόρος εντόπισε τα δυο αντικείμενα που ενδεχομένως να είναι κομμάτια από τα συντρίμμια του μοιραίου Boeing βρίσκεται αμερικανική βάση και ένα από τα νέα σενάρια είναι αυτή να ήταν στόχος των αεροπειρατών ή να το κατέρριψαν οι Αμερικάνοι αν δεν ανταποκρινόταν στις προειδοποιήσεις.
Η αμερικανική βάση βρίσκεται στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία κοντά στης Μαλδίβες, στην “καρδιά” του Ινδικού Ωκεανού κι έχει μόνιμο προσωπικό 2.000 άτομα.
Το σενάριο αυτό “τροφοδοτείται” από τη στροφή προς τα δυτικά που έκανε το αεροπλάνο. Σύμφωνα με ειδικούς, τα καύσιμα που είχε αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το στρατηγικής σημασίας νησί.
Κι εδώ μπαίνει ακόμη ένα σενάριο: η κατάρριψη. Αν το αεροπλάνο της Malaysia Airlines δεν ανταποκρίθηκε σε σήματα ή τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, τότε εκείνοι δε θα δίσταζαν ακόμη και να το καταρρίψουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρέθηκε στη ζούγκλα το εξαφανισμένο Boeing της Malaysia Airlines; Εικόνες – μυστήριο από δορυφόρο
Το σενάριο τρόμου: Πώς μπορούν αεροπειρατές να κρύψουν το Boeing
Ξεχειλίζει η οργή στις οικογένειες των Κινέζων επιβατών – Απειλούν με απεργία πείνας