Κόσμος

Δεν αναγνωρίζονται οι ακροδεξιοί από την εξωτερική τους εμφάνιση”

Οι γερμανοί νεοναζιστές ''μπαίνουν'' στον αθλητισμό, με προτίμηση τις ποδοσφαιρικές ομάδες, για να στρατολογούν νέα μέλη.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, Βινφρίντε Σράιμπερ απηύθυνε πρόσφατα έκκληση στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων της περιοχής να μην υποτιμούν το πρόβλημα.
«Ο αθλητικός κόσμος αναγνώρισε δύσκολα το πρόβλημα επειδή για πολλά χρόνια επικρατούσε η εντύπωση ότι ο αθλητισμός είναι απολίτικος», λέει η κα Σράιμπερ προειδοποιώντας για τις προσπάθειες των νεοναζί να επηρεάσουν την αθλητική ζωή.
Ο θεωρητικά πολιτικά ουδέτερος κόσμος του ποδοσφαίρου αποτελεί προνομιακό πεδίο για προσπάθειες «εισοδισμού».

«Η αναγνώρισή τους καθίσταται συνεχώς δυσκολότερη»

Στις περιοχές της ανατολική Γερμανίας βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα δράσης για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Μεταξύ αυτών είναι και οι MBT.
Πρόκειται για ομάδες παροχής συμβουλών που δραστηριοποιούνται σε διάφορες πόλεις και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους και άλλα αθλητικά σωματεία.

Στις ΜΒΤ εργάζεται εδώ και χρόνια η κοινωνική παιδαγωγός Ανέτ Μίλερ. «Δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τους ακροδεξιούς από την εξωτερική τους εμφάνιση. Εμφανίζονται πλέον διαφορετικά σε σχέση με τη δεκαετία του 90. Η αναγνώρισή τους καθίσταται συνεχώς δυσκολότερη», λέει η παιδαγωγός.

Την άποψη της Ανέτ Μίλερ συμμερίζεται και η Βινφρίντε Σράιμπερ, υπογραμμίζοντας ότι οι σημερινοί ακροδεξιοί δεν είναι οι «χαμένοι της μεταπολίτευσης» και δεν ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας.
«Πολλοί νεοναζί είναι σήμερα επαγγελματικά επιτυχημένοι. Είναι επιχειρηματίες και πολλές φορές είναι χορηγοί σε αθλητικά σωματεία».

Η αστυνομία έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τους νεοναζί στα γήπεδα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρεί η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο Βρανδεμβούργο το γεγονός ότι πολλοί νεοναζί έχουν στενές σχέσεις με εταιρείες Security.

«Αυτή η σύνδεση είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να φοβίσει ανθρώπους», εκτιμά η Βίνφριντ Σράιμπερ. Η συμπεριφορά τους, γενικά, έχει αλλάξει. «Δεν πηγαίνουν έτσι απλά σε έναν σύλλογο και αρχίζουν να στρατολογούν μέλη. Εκεί είναι κατά πρώτο λόγο αθλητές».

Σε πολλούς συλλόγους οι ακροδεξιοί είναι οι καλύτεροι αθλητές και υπό την έννοια αυτή αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού και πρότυπο για τους άλλους αθλητές.
Οι διοικήσεις των αθλητικών σωματείων δεν αναγνωρίζουν εύκολα την ακροδεξιά δράση. Όταν αποκαλύπτεται ο ρόλος κάποιων, η απάντηση των παραγόντων είναι στερεότυπη: «Πέσαμε από τα σύννεφα. Νομίζαμε ότι πρόκειται για έναν ευγενικό κύριο που δραστηριοποιείται υπέρ του συλλόγου».

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παραδέχεται η κοινωνική παιδαγωγός Ανέτ Μίλερ. Όταν οι παράγοντες ζητούν τη συμβουλή της, τους προτείνει να εντάξουν στα καταστατικά των συλλόγων άρθρα που να διευκρινίζουν ότι τα σωματεία τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας και κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Με αυτό το δεδομένο μπορεί πολύ εύκολα ένας νεοναζί να διαγραφεί από τον σύλλογο.

Πολλοί αθλητικοί σύλλογοι στην ανατολική Γερμανία έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της καταστατικής κατοχύρωσης της δημοκρατίας και του αντιρατσισμού και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Στο Βρανδεμβούργο ο πολιτικός κόσμος συζητά ανοιχτά το πρόβλημα και δεν διστάζει να το αντιμετωπίσει.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα