“Προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη στάση. Ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εγώ το εξηγήσαμε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Η θέση μας βασίζεται σε δύο αρχές. Η πρώτη αρχή είναι ότι η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της Ουκρανίας. Η δεύτερη αρχή είναι ότι η Σερβία δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, επειδή η Ρωσία ποτέ δεν επέβαλε κυρώσεις στη Σερβία. Τέτοια ισορροπία είναι προς το εθνικό μας συμφέρον” επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”.
Ο κ. Ντάτσις είπε ότι η Σερβία ένιωσε “στο πετσί της” πώς το διεθνές δίκαιο μπορεί να σχετικοποιείται σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία.
“Γι αυτό απρόθυμα ακούμε όταν σε σχέση με αυτό αναφέρεται το Κόσοβο και όταν συγκρίνεται με την Ουκρανία, ανεξάρτητα από ποια πλευρά προέρχεται ο παραλληλισμός” υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
“Στην περίπτωση του Κοσόβου παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο και ό,τι ακολούθησε μετά ήταν συνέπεια αυτής της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό δεν είμαστε ευτυχείς, όταν κάποιος αναφέρει το Κόσοβο σε σχέση με την Ουκρανία” επισήμανε.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν ένα χρόνο μετά τη συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου στις Βρυξέλλες θα χαρακτήριζε τις σχέσεις με την Πρίστινα “φυσιολογικές”, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη απόσταση από την εξομάλυνση, αλλά επιτεύχθηκε πρόοδος στις σχέσεις των δύο πλευρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Αλ. Βούτσιτς
Παραμένουμε ουδέτεροι στο θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος