Στο δρόμο που χάραξε η Κριμαία κινούνται Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, οι δυο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής «φώναξαν» την επιθυμία τους να αποσχιστούν από την Ουκρανία.
Τα δημοψηφίσματα, που μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζήτησε να αναβληθούν αλλά προφανώς καλωσορίζει το αποτέλεσμα, είχαν μαζική συμμετοχή και τα ποσοστά υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία ξεπέρασαν το 90%.
Όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσαν οι ρωσόφιλοι και τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το Κίεβο (παράνομη πράξη τα χαρακτήρισε το Κίεβο). Διεθνείς παρατηρητές δεν υπήρχαν, οπότε…
Σύμφωνα με τους φιλορώσους, στο Ντόνετσκ το 89% των πολιτών ψήφισε υπέρ της απόσχισης, που για άλλους σημαίνει ανεξαρτησία και για άλλους το βήμα πριν από την ένωση με τη Ρωσία.
«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ (σ.σ. την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα) ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.
Και τώρα; Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα.
Ένας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η “ανατολή” ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία , είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».
Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών. Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.
Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη, να αναβληθούν μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα – Ένας νεκρός από τα πυρά της Εθνοφρουράς
Ολάντ: “Τιποτένια και άκυρα τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία”
Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ – Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα (ΦΩΤΟ)
Ουκρανία: Δημοψήφισμα στη σκιά των αιματηρών συγκρούσεων
Πρόεδρος Ουκρανίας: “Ναι στο δημοψήφισμα ισούται με καταστροφή”
“Ψηφίστε Ουκρανία στη Eurovision ως ένδειξη συμπαράστασης”