Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Die Welt: Η άνοδος της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη – Ελλάδα, Φινλανδία και Ισπανία τα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Die Welt: Η άνοδος της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη – Ελλάδα, Φινλανδία και Ισπανία τα χαρακτηριστικά παραδείγματα
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Την «εντυπωσιακή επιστροφή» των κομμάτων της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη αναλύει σε σημερινό (13.1.2023) δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ομολόγους του σε Φινλανδία και Ισπανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της Die Welt για την άνοδο της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, όπως και η Σάνα Μάριν στη Φινλανδία αλλά και ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό στην Ισπανία, με τη γερμανική εφημερίδα να σημειώνει ότι η αναμενόμενη επέλαση των λαϊκιστών δεν ήρθε τελικά.

Πιο αναλυτικά, το πανευρωπαϊκό «αντίο» στους Συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν πρόωρο, αναφέρει η Die Welt, εξιστορώντας ότι η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης φαινόταν ασταμάτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας εμφανίσουν μια ανάκαμψη και μια εντυπωσιακά καλή απόδοση.

Η τάση προς την κεντροδεξιά επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις για τις φετινές επερχόμενες εκλογές, τονίζει η Die Welt, όμως σε μία μόνο χώρα δείχνει ότι είναι αντίστροφη. 

Οι εκλογές στην Ελλάδα

Οι Έλληνες πολίτες αναμένεται περίπου την Άνοιξη να κληθούν στις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 2019, η ΝΔ κέρδισε με ποσοστό 39,85% έναντι του 31,53% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Λίγο πριν τις φετινές κάλπες, η ΝΔ εμφανίζει ποσοστά της τάξεως άνω του 30% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ζώνη πάνω από το 20%, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ.

Ακολουθούν οι εκλογές στην Ισπανία

Το φθινόπωρο θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές και στην Ισπανία, όπου τα 2 παραδοσιακά κόμματα αναμένεται να κονταροχτυπηθούν. Αυτά είναι η ισπανική κεντροδεξιά, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSOE). 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό προηγείται με 31%, έναντι του 25% του PSOE. Παράλληλα, το ακροδεξιό VOX, που ιδρύθηκε το 2013 και σημείωνε διαρκή άνοδο, σταμάτησε να ενισχύεται και βρίσκεται περίπου στο 15%.

Η Σάνα Μάριν στη Φινλανδία

Η Die Welt αναλύει και την παρουσία της Σάνα Μάριν στον πρωθυπουργικό θώκο της Φινλανδίας, τονίζοντας τον όρο «Sisu», που χρησιμοποίησε στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της, ο οποίος μεταφράζεται με τις έννοιες της «δύναμης» και της «αντοχής».

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπό την ρωσική απειλή, όπως σημείωσε. Πάντως, οι περισσότεροι από τους μισούς Φινλανδούς υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε που θα εκλέξει νέα βουλή στις 2 Απριλίου και η Σάνα Μάριν θέλει να υπερασπιστεί αυτή τη θέση, κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στη ρωσική απειλή. Σε δημοσκόπηση που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου, το Συντηρητικό Κόμμα παραμένει το ισχυρότερο, με ποσοστό 25%, έναντι του 19% που συγκέντρωσε το φινλανδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η άτεγκτη στάση που διατηρεί το κόμμα της Σάνα Μάριν έναντι του Κρεμλίνου, επειδή η ασφάλεια της Φινλανδίας είναι η απόλυτη προτεραιότητα, είναι ένας από τους λόγους που το εθνικιστικό κόμμα «True Finns» δεν έχει καλή παρουσία στις δημοσκοπήσεις.

Γι’ αυτό και έχει παραμείνει στάσιμο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18% και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά δυσκολεύεται να τοποθετηθεί ως κόμμα κατά του κατεστημένου και υιοθετεί τον συνήθη λαϊκίστικο λόγο, σημειώνει η Die Welt.

Πόσο έχει αλλάξει η πολιτική ζωή μέσα σε 25 χρόνια

Μπορεί η άνοδος των ακροαριστερών και ακροδεξιών κομμάτων να φαινόταν ασταμάτητη για πάνω από 10 χρόνια, όμως η τάση που εμφανίζεται στην πολιτική ζωή της Φινλανδίας, παρατηρείται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πολλοί γυρνούν την πλάτη τους στους εθνικιστές.

«Όποιος ρίξει μία ματιά στις επερχόμενες εκλογές που αναμένονται σε πολλές χώρες, θα διαπιστώσει ότι τα κόμματα της Κεντροδεξιάς έχουν σταθεροποιηθεί ταυτόχρονα», σημειώνει η Die Welt και κάνει μια ιστορική αναδρομή στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Πιο αναλυτικά, το 1997 στα 24 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ υπήρχαν κυβερνήσεις από τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, αφού σε 13 χώρες υπήρξαν Σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί και σε 11 οι Συντηρητικοί.

Μέχρι το τέλος του 2022, αυτή η εικόνα άλλαξε ριζικά, αφού μόνο σε 15 χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν Σοσιαλδημοκράτες ή Κεντροδεξιοί στις κυβερνήσεις. Φιλελεύθεροι έχουν τα ηνία σε 6 χώρες και άλλοι 4 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία) ανήκουν σε κόμματα που συνδέονται με το ECR, την υπερσυντηρητική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. 

Μάλιστα, ακροαριστερά και και ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό πολλών χωρών.

Εθνικιστές σε Σουηδία και Ιταλία

Η Σουηδία απέκτησε κυβέρνηση που εξαρτάται από την υποστήριξη των εθνικιστών «Σουηδών Δημοκρατών» για πρώτη φορά ενώ την ίδια ώρα η Τζόρτζια Μελόνι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας με το κόμμα της «Fratelli d’Italia», το οποίο «κατηγορείτο» για σύνδεση με τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Αλλά, αυτές οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν ξεκάθαρη τάση στην Ευρώπη σε καμία περίπτωση, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια.

Η αντίστροφη τάση της Αυστρίας

Η Die Welt αναλύει και την αντίστροφη τάση της Αυστρίας, όπου το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPÖ) είναι πια πρώτη δύναμη στη χώρα, την ώρα που ετοιμάζεται για μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίων για τη Βουλή στις 29 Ιανουαρίου αλλά και σε εθνικό επίπεδο, λίγο πριν το τέλος του 2024.

Μάλιστα, το κόμμα FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ συγκεντρώνει 28% στις δημοσκοπήσεις, μετά το 11% που συγκέντρωνε πριν από 3 χρόνια, αναφέρουν οι Financial Times. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) με 25% και στην τρίτη το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα (ÖVP) του νυν καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ με 21%, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται ακόμη πιο πίσω με 10%.

Τελευταίες ειδήσεις