Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Αγκύρας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους τελευταίους μήνες καθημερινά εξαναγκάζει Σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην χώρα τους παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βγαίνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας στο Βερολίνο ο ακριβής αριθμός των αναγκαστικών επαναπροωθήσεων δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες. «Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο», αναφέρει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία. «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία».
Έρευνες στα νότια σύνορα της χώρας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ οφείλουν να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία στους πρόσφυγες και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί χωρίς ενδοιασμούς πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση της Amnesty International.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, οι παραλιακές τουρκικές πόλεις πόλεις Τσεσμέ και Ντικιλί, απέναντι από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, θα δεχθούν τους πρώτους 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Πρόκειται για Σύρους, Πακιστανούς και Αφγανούς που δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Το τρίτο σημείο επαναπροώθησης βρίσκεται στον Έβρο, στη μεθοριακή διάβαση Κήποι – Ipsala. Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν παράλληλα με την επαναπροώθηση των προσφύγων, θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς ισάριθμων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.
Ο Φιλίπ Λεκλέρ, εκπρόσωπος στην Αθήνα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε στο dpa ότι θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην επιστρέψει στην Τουρκία κανένας πρόσφυγας που να μην του δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Αυτοί οι άνθρωποι τιμωρούνται τρεις φορές: την πρώτη από τον πόλεμο, τη δεύτερη από την επικίνδυνη φυγή τους προς την Ελλάδα και τώρα με την επαναπροώθησή τους».
Πηγή: DW