Σάββατο, 23 Νοε.
17oC Αθήνα

Δικτατορία το καθεστώς Πινοσέτ; Δε νομίζω…

Όπως η σφαγή της Σμύρνης «βαφτίστηκε» συνωστισμός έτσι και η δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή έγινε… στρατιωτική κυβέρνηση!

Αυτό θα μαθαίνουν από ‘δω και πέρα οι μικροί Χιλιανοί γιατί αυτό θα λένε τα βιβλία τους. Η συντηρητική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα (του πρώτου δεξιού προέδρου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα) αποφάσισε να αλλάξει τη διατύπωση στα σχολικά βιβλία και να ονομάσει τα χρόνια που ο Πινοσέτ κυβέρνησε τη χώρα και οδήγησε χιλιάδες πολίτες στο θάνατο ή τα βασανιστήρια «στρατιωτική κυβέρνηση».

Η απόφαση του Εθνικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Χιλής προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης της ιστορίας.

Η απάντηση των κυβερνώντων ήταν πως απλά πρόκειται για μια πιο γενικευμένη έκφραση, χωρίς πολιτικά κίνητρα! «Είναι ένας γενικότερος όρος που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο» εξήγησε ο υπουργός Παιδείας Αραλντ Μπέγιερ και «έτρεξε» να πει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει ότι ο Πινοτσέτ ήταν επικεφαλής «δικτατορικής κυβέρνησης».

«Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει: Ήταν δικτατορία. Τελεία», δήλωσε ο Εδουάρδο Φρέι, πρόεδρος της χώρας από το 1994 ως το 2000.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν ο Πινοσέτ ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε και μέχρι το 1990, όταν «έπεσε» το καθεστώς του, μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες στη Λατινική Αμερική, περισσότεροι από 3.000 Χιλιανοί εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ άλλοι βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις στη Χιλή για δηλώσεις υπέρ της δικτατορίας Πινοσέτ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε