Κόσμος

Δικτατορία το καθεστώς Πινοσέτ; Δε νομίζω…

Όπως η σφαγή της Σμύρνης «βαφτίστηκε» συνωστισμός έτσι και η δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή έγινε... στρατιωτική κυβέρνηση!

Αυτό θα μαθαίνουν από ‘δω και πέρα οι μικροί Χιλιανοί γιατί αυτό θα λένε τα βιβλία τους. Η συντηρητική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα (του πρώτου δεξιού προέδρου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα) αποφάσισε να αλλάξει τη διατύπωση στα σχολικά βιβλία και να ονομάσει τα χρόνια που ο Πινοσέτ κυβέρνησε τη χώρα και οδήγησε χιλιάδες πολίτες στο θάνατο ή τα βασανιστήρια «στρατιωτική κυβέρνηση».

Η απόφαση του Εθνικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Χιλής προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης της ιστορίας.

Η απάντηση των κυβερνώντων ήταν πως απλά πρόκειται για μια πιο γενικευμένη έκφραση, χωρίς πολιτικά κίνητρα! «Είναι ένας γενικότερος όρος που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο» εξήγησε ο υπουργός Παιδείας Αραλντ Μπέγιερ και «έτρεξε» να πει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει ότι ο Πινοτσέτ ήταν επικεφαλής «δικτατορικής κυβέρνησης».

«Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει: Ήταν δικτατορία. Τελεία», δήλωσε ο Εδουάρδο Φρέι, πρόεδρος της χώρας από το 1994 ως το 2000.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν ο Πινοσέτ ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε και μέχρι το 1990, όταν «έπεσε» το καθεστώς του, μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες στη Λατινική Αμερική, περισσότεροι από 3.000 Χιλιανοί εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ άλλοι βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις στη Χιλή για δηλώσεις υπέρ της δικτατορίας Πινοσέτ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα