Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα που απέστειλε σε δικηγόρους και ακτιβιστές και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Τάνια Λόκσινα του παραρτήματος της Μόσχας της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ο Σνόουντεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μία “παράνομη εκστρατεία” με στόχο να του στερήσουν το δικαίωμα πολιτικού ασύλου σε κάποια από τις τρεις χώρες που του έχουν προσφέρει.
“Το μέγεθος της απειλητικής συμπεριφοράς δεν έχει προηγούμενο: ποτέ στην ιστορία δεν έχει συμβεί χώρες να συνωμοτήσουν για να υποχρεώσουν να προσγειωθεί προεδρικό αεροσκάφος και να ελέγξουν αν σε αυτό επιβαίνει κάποιος πολιτικός πρόσφυγας”, έγραψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NSA), ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή διοχέτευσε πληροφορίες για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από την Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1600 (ώρα Ελλάδος), έχει στόχο την “σύντομη ανακοίνωση και συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα στην περίπτωσή μου”, προσθέτει ο Σνόουντεν.
Από την πλευρά της, η Λοκσίνα δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι το Παρατηρητήριο μάλλον δεν θα συμμετάσχει. Πηγή της Διεθνούς Αμνηστίας είπε ότι η οργάνωση θα εκπροσωπηθεί.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι η πρόσκληση εστάλη και στη Διεθνή Διαφάνεια καθώς και στο γραφείο στη Μόσχα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αξιωματούχος της οργάνωσης, ωστόσο, δεν απάντησε αν πρόκειται να μετάσχει.
Ο Σνόουντεν κάλεσε επίσης τον φιλο-κυβερνητικό βουλευτή Βιατσεσλάβ Νικόνοφ και άλλους γνωστούς ρώσους δικηγόρους, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του αεροδρομίου.
Οι ΗΠΑ του κατάσχεσαν το διαβατήριο και μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν του έχει παραχωρήσει άσυλο. Από τότε που έφθασε στη Μόσχα δεν έχει θεαθεί, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι παρέμεναν στο αεροδρόμιο για αρκετές μέρες μετά την άφιξή του.
Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα ο Σνόουντεν γράφει ότι του έχουν προτείνει “στήριξη και άσυλο γενναίες χώρες ανά τον κόσμο” χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Οι πρόεδροι της Βολιβίας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας έχουν δημόσια προσφερθεί να του προσφέρουν καταφύγιο παρότι κανένας τους δεν έχει εκδώσει επίσημα έγγραφα παραχώρησης ασύλου.
Στις 23 Ιουνίου, ο Σνόουντεν μετέβη στη Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση του οποίου δήλωσε ότι δεν θα τον εμποδίσει να φύγει καθώς το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του δεν πληρούσε τις νομικές απαιτήσεις.
Χθες Πέμπτη, οι ΗΠΑ άσκησαν κριτική κατά των κινεζικών χειρισμών στην υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Guardian: Η Microsoft βοηθούσε στις παρακολουθήσεις τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπουργός προς πολίτες: Κλείστε το Facebook, θα μας κατασκοπεύουν!
Η Μέρκελ στηρίζει τις ΗΠΑ στο σκάνδαλο των υποκλοπών
Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Σνόουντεν – “Μάλλον θα του δώσει άσυλο η Βενεζουέλα”