Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Διπλωματική “τρικλοποδιά” της Συρίας στον Ομπάμα – Δέχθηκαν την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο των χημικών τους – Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Διπλωματική “τρικλοποδιά” της Συρίας στον Ομπάμα – Δέχθηκαν την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο των χημικών τους – Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

– “Ναι” της Συρίας να θέσει η Δαμασκός το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο
– Εγκώμια του Σύρου ΥΠΕΞ για την προσπάθεια του Κρεμλίνου να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση
– Ποια είναι η πρόταση των Ρώσων
– Πώς αντέδρασε ο Μπάρακ Ομπάμα
– Οι αντάρτες κατηγορούν τον “ψεύτη Πούτιν” 

Το… διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζεται, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει την… κίνηση Ματ για να αποτραπεί η επιχείρηση των Αμερικανών στη Συρία. 

Οι Ρώσοι είχαν δηλώσει εξ αρχής την αντίθεσή τους για οποιαδήποτε επέμβαση, εκφράζοντας παράλληλα τις έντονες αμφιβολίες τους για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ, που αποδέχτηκε την πρόταση για διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστάσιου. Η στρατηγική του Πούτιν φαίνεται ότι έβαλε… τρικολοποδιά στον Μπάρακ Ομπάμα που είχε ανακοινώσει την απόφασή του για επιχείρηση στη Συρία.   

«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ  Μουάλεμ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, όμως υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο

«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας», συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η Ουάσινγκτον θέλει να εξετάσει την “αξιοπιστία” της ρωσικής πρότασης

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η πρόταση της Μόσχας.

Μιλώντας στο κανάλι MSNBC ο Ρόουντς προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό, εκφράζοντας αμφιβολίες για μια τακτική που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή (με τη Ρωσία) και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης”, δήλωσε ο Ρόουντς, ο οποίος είναι αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. “Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τη ρωσική πρωτοβουλία “εφόσον πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση” και όχι “μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση” μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι “όλα όσα έκανε ο (πρόεδρος της Συρίας) Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο” από το να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει. Εξέφρασε επίσης τον “σκεπτικισμό” της Ουάσινγκτον μολονότι εκτίμησε ότι θα ήταν “θετικό” οποιοδήποτε μέτρο είχε ως στόχο να ελεγχθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, η πρώτη σημαντική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα της Συρίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Πρόκειται για μια διαδικαστική ψηφοφορία, από την οποία θα δοθεί μια πρώτη γενική ιδέα του κατά πόσο οι γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιο απόφασης του Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της συζήτησης της πρότασης στο Σώμα. Η τελική ψηφοφορία και η έγκριση της πρότασης μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόταση των Ρώσων

Η Ρωσία κάλεσε τη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», είχε δηλώσει ο Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα. «Ήδη κάναμε αυτή την πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ που βρίσκεται στη Μόσχα και αναμένουμε μια άμεση και θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο. Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Πιθανή η μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας σε ασφαλείς τοποθεσίες

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις, όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η “ενοχλητική παράλυση” του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

“Ψεύτικες υποσχέσεις” δίνει το καθεστώς

Ο επικεφαλής των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το καθεστώς του Άσαντ αλλά και τη Ρωσία ότι ψεύδονται για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστάσιου.

“Κάνουμε έκκληση για πλήγματα (σ.σ. εκ μέρους της Δύσης στη Συρία) και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν”, τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

“Τέχνασμα” χαρακτήρισε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. “Απορρίπτουμε τις υποσχέσεις αυτού του συριακού καθεστώτος, το οποίο εκτοξεύει ψέματα. Πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο (…) τώρα που αισθάνεται διεθνή πίεση”, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άμεση «απάντηση» Άσαντ στο τελεσίγραφο Κέρι: Αν μας επιτεθείτε, να περιμένετε τα πάντα!

Τελεσίγραφο Κέρι στον Άσαντ: Παρέδωσε τα χημικά και δεν κάνουμε επέμβαση

Βρετανία: Διπλωματική υποστήριξη στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Τουρκία: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα λόγω Συρίας

“Κόλαση πυρός” για τρεις μέρες στη Συρία – Οι χάρτες της επίθεσης που δεν θ΄ αργήσει

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε