Οι προσωπικές σχέσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζονται έως και… δύσκολες. Καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς για ποιους ηγέτες μιλάμε.
Ίσως αυτός να ήταν κι ένας από τους λόγους που ο Μπαράκ Ομπάμα στράφηκε σε εκείνη για να… κάνει καλά τον Πούτιν. Λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε το μήνυμά της στη Μόσχα μέσω του εκπροσώπου της: είτε συμμορφώνεστε ή αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κάλεσε τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και υπενθύμισε ότι η Γερμανία αξιώνει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
“Είναι ουσιώδους σημασίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές. Προϋπόθεση για μια διπλωματική διαδικασία είναι να γίνουν τα πάντα για τη σταθερότητα της Ουκρανίας και να αποφευχθεί ότι οδηγεί σε αποσταθεροποίηση”, πρόσθεσε.
“Στην Κριμαία, λόγω της στάσης της Ρωσίας, έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες”, συνέχισε.
Εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ληφθούν “μέτρα” εκ μέρους της ΕΕ εάν η Ρωσία δεν δεσμευτεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία.
“Εάν, για παράδειγμα, οι προσπάθειες για τη συγκρότηση μιας ομάδας επαφής δεν προχωρήσουν, μπορούμε να περιμένουμε ότι το θέμα των μέτρων εναντίον της Ρωσίας θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών στη σύνοδο (των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ) της Πέμπτης”, είπε η εκπρόσωπος.
Η απειλή της Μέρκελ έρχεται την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν ό,τι θέλουν στην Κριμαία, καταλαμβάνουν στρατιωτικές βάσεις ή μπλοκάρουν ουκρανικά πλοία από το να αποπλεύσουν.
Όσο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Παίζει με τα νεύρα των δυτικών, στέλνει δυνάμεις στην Κριμαία και τις “βαφτίζει” πολιτοφυλακή και σήμερα δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει η πολιτική ένταση να επηρεάσει την οικονομική συνεργασία με τους “παραδοσιακούς εταίρους” της Ρωσίας.
“Υπάρχει δεδομένη πολιτική ένταση, δεν πρέπει να επηρεάσει την τρέχουσα οικονομική συνεργασία. Δεν είναι αναγκαίο να επιβαρύνουμε την δύσκολη κατάσταση, έχουμε ανάγκη να συνεργασθούμε με τους παραδοσιακούς μας εταίρους- υπηρετώντας παράλληλα τα δικά μας συμφέροντα, φυσικά. Δεν είναι ανάγκη να περιπλέκουμε την κατάσταση”, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Μέτρα στήριξης τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για “φρέσκα” χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.
1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαθίσταται ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου.
Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο πλαίσιο της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Το διπλωματικό θρίλερ, που θυμίζει έντονα εποχές Ψυχρού Πολέμου, καλά κρατεί. Η… ένταση μεταφέρεται στο Παρίσι, όπου το μεσημέρι, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα γίνει η συνάντηση της διεθνούς ομάδας για την υποστηρίξη του Λιβάνου, που θα… επικεντρωθεί στην Ουκρανία!
Θα είναι η πρώτη φορά από μετά το Σαββατοκύριακο που τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας, που ο Σ. Λαβρόβ συναντιέται με τους δυτικούς ομολόγους του, τον Γάλλο Λοράν Φαμπιούς τον Βρετανό Γουϊλιαμ Χέϊγκ και τον Αμερικάνο Τζων Κέρι.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως το απόγευμα ίσως ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Ντεστσίτσια.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέλει να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία. “Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους”, είπε φτάνοντας στο Παρίσι.
Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 15 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Λαβρόφο “υποσχέθηκε” πως η Ρωσία “δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία” στην Ουκρανία. “Δεν θα επιτρέψουμε μία αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία”, είπε.
Και επέμεινε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις τους, διότι πρόκειται για ομάδες “αυτοάμυνας” και “δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί οι ουκρανοί εθνικιστές μισούν τόσο πολύ τη Ρωσία – Όλη η ιστορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ομπάμα ζητάει τη βοήθεια της Μέρκελ για την Ουκρανία
Ουκρανοί στρατιώτες παίζουν μπάλα, την ώρα των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους! (ΦΩΤΟ)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H Βρετανία “φοβάται” να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
Οι Έλληνες εγκαταλείπουν την Ουκρανία – Τι λένε όσοι επέστρεψαν σήμερα – ΦΩΤΟ κ VIDEO