Λίγες εβδομάδες μετά τις νύχτες κόλασης στο Φέργκιουσον του Μζούρι, όπου κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία, υπόθεση που είχε πάρει και πολιτικές και φυλετικές διαστάσεις, ένα νέο θλιβερό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ένας ένοπλος έστησε ενέδρα και πυροβόλησε θανάσιμα χθες, Σάββατο, δύο αστυνομικούς της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ μια καταχώριση σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πως μπορεί να το έκανε για να εκδικηθεί το θάνατο ενός άοπλου μαύρου, του Έρικ Γκάρνερ, από λαβή στραγγαλισμού που του έκανε αστυνομικός.
Αν οι φόνοι αποδειχθεί πως είχαν κίνητρο το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ, μπορεί να πυροδοτήσουν την ένταση γύρω τις φυλετικές σχέσεις και τη συμπεριφορά της αστυνομίας που δημιουργεί προβλήματα στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, καθώς και παρεμβάσεις από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.
Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν χωρίς προειδοποίηση από μικρή απόσταση ενώ κάθονταν μέσα στο περιπολικό τους στην περιοχή Μπέντφορντ-Στόιβεσαντ του Μπρούκλιν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Ουίλιαμ Μπράτον, έχοντας δίπλα του τον ντε Μπλάζιο.
“Παρόλο που εξακολουθούμε να ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες, είναι σαφές πως πρόκειται για δολοφονία, ότι οι αστυνομικοί αυτοί πυροβολήθηκαν σε στυλ εκτέλεσης”, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δέχεται έντονη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες. Διαδηλώσεις ξέσπασαν αφού ένα σώμα ενόρκων αρνήθηκε αυτό το μήνα να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για το θάνατο του Γκάρνερ από λαβή στραγγαλισμού που του έγινε κατά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο στο Στάτεν Άιλαντ.
Ο Μπράτον είπε πως ο δράστης των χθεσινών φόνων είναι ο Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, 28 ετών, και πρόσθεσε πως ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών από την πλευρά του συνεπιβάτη με ένα ασημένιο ημιαυτόματο πιστόλι. Στη συνέχεια διέφυγε σε γειτονικό σταθμό του μετρό και αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε ο Μπράτον.
Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε πως οι φονευθέντες αστυνομικοί είναι ο Ράφαελ Ράμος, 40 ετών, και ο Ουεντζιάν Λιού, 32 ετών. Ο Λιού είχε παντρευτεί πριν από δύο μήνες. Ο Ράμος είχε ένα γιο 13 ετών.
Είναι η πρώτη φορά μετά το 2011 που αστυνομικοί της Νέας Υόρκης σκοτώνονται από πυρά και το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή μεταξύ ορισμένων αστυνομικών εναντίον του ντε Μπλάζιο, για τον οποίο πιστεύουν ότι δεν τους υποστηρίζει αρκετά μπροστά στην οργή της κοινής γνώμης.
Ο δήμαρχος διατηρεί μια δύσκολη σχέση με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει το σεβασμό των ελευθεριών του πολίτη με τις ανησυχίες της αστυνομίας.
Υπάρχει αίμα στα χέρια “αυτών που υποκινούν τη βία στο δρόμο υπό το πρόσχημα της διαμαρτυρίας, που προσπάθησαν να καταστρέψουν αυτό που οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης κάνουν καθημερινά”, δήλωσε ο Λιντς σε συνέντευξη Τύπου.
“Αυτό το αίμα στα χέρια αρχίζει στα σκαλιά του Δημαρχείου στο γραφείο του δημάρχου”.
Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για τους φόνους ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Χαβάη. Εξέδωσε αργότερα δήλωση στην οποία αναφέρει πως τους καταδικάζει άνευ όρων και προσθέτει πως οι αστυνομικοί “αξίζουν καθημερινά το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας”.
Η δήλωση του Ομπάμα έγινε μετά την επίθεση του 28χρονου Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ ο οποίος φέρεται ότι πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς οι οποίοι επέβαιναν σ’ ένα σταθμευμένο περιπολικό στο Μπρούκλιν.
Μια καταχώριση στο Ίντερνετ κάνει λόγο για σχέση ανάμεσα στο έγκλημα του Μπρίνσλεϊ, ο οποίος ήταν μαύρος, και την οργή για το θάνατο του Γκάρνερ.
Ένας λογαριασμός στον ιστότοπο Instagram που αποδίδεται στον Μπρίνσλεϊ περιέχει τη φωτογραφία ενός άνδρα με γυαλιά με συρμάτινο σκελετό και μια χωριστή φωτογραφία ενός ασημένιου πιστολιού.
Στην καταχώριση περιλαμβάνονται χάσταγκ για τον Έρικ Γκάρνερ και για τον Μάικλ Μπράουν, τον έφηβο που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον.
Ο Instagram ανακοίνωσε πως ο λογαριασμός που αποδίδεται στον Μπρίνσλεϊ έχει διαγραφεί.
Ο Μπράτον δήλωσε πως η αστυνομία θα ερευνήσει αν ο Μπρίνσλεϊ είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για τους φόνους των Μπράουν και Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη και στην Ατλάντα, που ήταν ο τελευταίος τόπος διαμονής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters