Οι ερευνητές βρήκαν απολιθωμένα οστά δεινοσαύρων, ηλικίας 72 εκατομμυρίων ετών, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.
Η περιοχή αυτή, που σήμερα είναι έρημος, την εποχή εκείνη βρισκόταν κοντά στις ακτές της Αφρικής και το κλίμα της ήταν τροπικό. Το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ουραίους σπονδύλους από τιτανόσαυρο, ένα φυτοφάγο δεινόσαυρο της οικογένειας των σαυρόποδων που εκτιμάται ότι το μήκος του ξεπερνούσε τα 20 μέτρα, καθώς και δόντια από αβελίσαυρο, ένα δίποδο σαρκοφάγο της οικογένειας των θηριόποδων, ύψους περίπου έξι μέτρων.
“Είναι οι πρώτοι δεινόσαυροι της αραβικής χερσονήσου που ταξινομήθηκαν”, εξήγησε ο Αυστραλός παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουψάλας Μπέντζαμιν Κιρ. “Τα απολιθώματα δεινοσαύρων είναι εξαιρετικά σπάνια στην αραβική χερσόνησο και μέχρι σήμερα έχει βρεθεί μόλις μια χούφτα οστών”, πρόσθεσε. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην σπανιότητα ιζηματογενών πετρωμάτων, τα οποία παρασύρθηκαν από χείμαρρους την εποχή των δεινοσαύρων.
Το Πανεπιστήμιο υπενθύμισε ότι παρόμοιοι δεινόσαυροι έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αφρική, τη Μαδαγασκάρη αλλά και τη Νότια Αμερική.
Η ανακάλυψη έγινε από Σουηδούς, Αυστραλούς και Σαουδάραβες επιστήμονες που εργάστηκαν στην περιοχή υπό την αιγίδα των αρχών της Σαουδικής Αραβίας και περιγράφουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE του Δεκεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί εξαφανίστηκαν τελικά οι δεινόσαυροι;
Σκελετοί… δεινοσαύρων πωλούνται σε τιμή ρεκόρ!