Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο

Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο

Ενας φιλορώσος κι ένας διερχόμενος σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εθνικιστών και φιλορώσων.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου κατα τη διάρκεια της νύχτας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 5 τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για ένα φιλορώσο ακτιβιστή και έναν διερχόμενο οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ενα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας δεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης που αποκαλείται “Πατριώτες της Ουκρανίας”.

Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο και ακολούθησε πολύωρη πολιορκία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι –περίπου 30 άνδρες– έπιασαν τρεις ομήρους: δύο φύλακες άλλων γραφείων που ήταν στο κτίριο και έναν αστυνομικό ο οποίος μπήκε μέσα για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Τελικά οι ένοπλοι απελευθέρωσαν τους ομήρους, παρέδωσαν τα όπλα τους και βγήκαν έξω, όπου συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Κονσταντίν Ντολγκόφ κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να κηρύξουν εκτός νόμου τις εθνικιστικές οργανώσεις, με αφορμή το επεισόδιο αυτό. “Οι ομάδες Μπαντέρα στην Ουκρανία θα έπρεπε να κηρυχθούν παράνομες γιατί υποκινούν το μίσος μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ο ηγέτης ενός εθνικιστικού ουκρανικού κινήματος που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. “Κανείς δεν έχει απαλλάξει την Ουκρανία από την υποχρέωσή της να μάχεται τον ρατσισμό, τις διακρίσεις με βάση τη φυλή και την ξενοφοβία. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν”, τόνισε ο Ντολγκόφ σημειώνοντας ότι “οι συλλήψεις των νεοφασιστών στο Χάρκοβο θα πρέπει να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης για την εξουδετέρωση και την τιμωρία των ανεξέλεγκτων εξτρεμιστών”.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως προκειμένου να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου απόφασης των χωρών της Δύσης, με το οποίο καταδικάζεται το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ οι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης αυτού.

Η θέση της Κίνας, η οποία συχνά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδίως στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί για τη Συρία, θεωρείται πιο αβέβαιη, καθώς «οι Κινέζοι νιώθουν αμηχανία» εξήγησε ένας διπλωμάτης από μια δυτική χώρα.

Υπογράμμισε ότι δύο από τις βασικές αρχές της κινεζικής διπλωματίας, τις οποίες επανέλαβε ο πρεσβευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια των 6 συνεδριάσεων του Συμβουλίου με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, είναι αυτές της μη-επέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. Οι αρχές αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

«Ο μοναδικός στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να επιτευχθεί η αποχή της Κίνας και να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η εντεινόμενη απομόνωση της Ρωσίας» πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης αυτού έχει συνταχθεί ακριβώς για αυτό το λόγο από τις ΗΠΑ με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που πιθανόν θα αποδεχθεί το Πεκίνο. Δεν στοχοθετεί ονομαστικά τη Ρωσία και δε ζητά ρητώς την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία. Δεν επισείει επίσης την απειλή κυρώσεων.

Το σχέδιο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραμικρή τροποποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητά από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να «μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναγνώριση μιας αλλαγής της κατάστασης» της Κριμαίας. Πρόκειται για μια σύνθετη διατύπωση προκειμένου να ζητηθεί από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Το Συμβούλιο επίσης επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της» και ζητά από τη Μόσχα να και το Κίεβο «να ξεκινήσουν έναν απευθείας πολιτικό διάλογο».

Διαβάστε

Νεκρός πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία – Προετοιμασίες πολέμου πριν τη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ

“Ο Βενιζέλος έμεινε με τους Έλληνες της Μαριούπολης 21 λεπτά”! Καλεντερίδης στο Onalert

“Έτοιμοι να εισβάλουν οι Ρώσοι” λέει ο Ουκρανός πρόεδρος – Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα

Γερμανός αντικαγκελάριος: Στο χέρι του Πούτιν αν θα ξαναρχίσει ο Ψυχρός Πόλεμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε