Η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απέναντι στις αποδιοργανωμένες κυβερνητικές δυνάμεις και μια ανίσχυρη σιιτική κυβέρνηση, ανάγκασε μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι κάλεσε τους αντάρτες να “προελάσουν στη Βαγδάτη” και επέκρινε τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για “ανικανότητα”, σε χθεσινό ηχητικό του μήνυμα το οποίο μεταφράστηκε από το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.
“Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη”, τόνισε.
Από την Τρίτη, οι ισλαμιστές μαχητές -τους οποίους η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά ριζοσπάστες- κατέλαβαν στο βορά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, την επαρχία της Νινευί και, τομείς στις γειτονικές επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, με σουνιτικό πληθυσμό. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Επίσης προσπάθησαν, μάταια, να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.
Παράλληλα το ΙΚΙΛ κρατεί ομήρους 49 Τούρκους στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, μεταξύ τους ο πρόξενος και μέλη των ειδικών δυνάμεων καθώς και 31 οδηγούς τουρκικών φορτηγών στην επαρχία αυτή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών απόψε στις 18.30΄ώρα Ελλάδος για να εξετάσει την κατάσταση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει την αλληλεγγύη της στο Ιράκ. Ζήτησε επίσης την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο προξενείο της Μοσούλης.
Το σιιτικό Ιράν αλλά και οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι που αντιμετωπίζει “την τρομοκρατία”.
“Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ιρακινή ηγεσία την ώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την απαραίτητη εθνική ενότητα ώστε να κερδίσει τη μάχη κατά του ΙΚΙΛ”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Το Ιράκ δήλωσε ανεπίσημα στις ΗΠΑ ότι είναι “ανοιχτό” στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της Wall Street Journal.
Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενδεχομένως μέσω επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η αμερικανική διπλωματία δήλωσε ότι εδώ και μήνες είχε εκφράσει “ανησυχίες” για την “τρομοκρατική απειλή” που θέτει το ΙΚΙΛ για όλη την περιοχή.
Συνεπώς η Ουάσινγκτον “είναι έτοιμη” να βοηθήσει τη Βαγδάτη απέναντι στην “επίθεση” του ΙΚΙΛ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι ανακοινώνοντας “αύξηση της αμερικανικής βοήθειας”.
Ωστόσο σε καμιά περίπτωση οι ΗΠΑ “δεν σκοπεύουν” να στείλουν δυνάμεις τους στο ιρακινό έδαφος, δήλωσε η Πσάκι, μετά την αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 του τελευταίου αμερικανού στρατιώτη, έπειτα από την οκταετή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Το 2011, η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενδεχόμενη διατήρηση μιας αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και πολλοί τότε είχαν εκφράσει φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος βίας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.
Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων, αυτών που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης στη θέα των τζιχαντιστών.
Το ΙΚΙΛ, που θέλει την ίδρυση ισλαμικού κράτους, προειδοποίησε ότι “δεν θα σταματήσει τις ευλογημένες εισβολές”. Ελέγχει ήδη περιοχές της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ, στα συριακά σύνορα. Η οργάνωση που κατηγορείται για ωμότητες στη Συρία, διατηρεί μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής πετρελαϊκής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, αυξάνοντας τους φόβους μιας εδαφικής ενότητας με το βορειοδυτικό Ιράκ.
Σε μια συμβολική κίνηση, η οργάνωση ανάρτησε χθες στο διαδίκτυο φωτογραφίες τζιχαντιστών που ανοίγουν με εκσκαφέα ένα δρόμο μεταξύ Συρίας και Ιράκ.
Ανίσχυρη και αποδυναμωμένη από τις θρησκευτικές διαιρέσεις, η κυβέρνηση κάλεσε το κοινοβούλιο που συνεδριάζει σήμερα να κηρύξει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.
Απέναντι στην προέλαση των τζιχανιστών στο βορρά, στρατιώτες και αστυνομικοί προέβαλαν ελάχιστη αντίσταση, με τον κυβερνήτη της Νινευί να κατηγορεί τους στρατιωτικούς διοικητές ότι εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, “τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός και γύρω από τη Μοσούλη”, μια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Πενήντα χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που περιμένουν σε κουρδικό οδόφραγμα για να πάρουν άδεια παραμονής για το αυτόνομο Κουρδιστάν.
Στη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές, με στρατιωτικές στολές ή μαύρα ρούχα και ακάλυπτο το πρόσωπο, έχουν λάβει θέσεις κοντά σε τράπεζες, κυβερνητικές υπηρεσίες και στην έδρα της τοπικής διοίκησης.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚΙΛ συγκροτείται κυρίως από πρώην στελέχη και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Σαντάμ Χουσέιν που προσχώρησαν στην εξέγερση μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.
Διαβάστε
Αναφορές για την απαγωγή 28 Τούρκων οδηγών απο Ιρακινούς αντάρτες
Ιράκ: 24 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση