Ήδη άρχισε η απόσυρση του προϊόντος από τα σούπερ μάρκετ, της αλυσίδας, Real.
Πρόκειται για τα κατεψυγμένα λαζάνια TiP. Παράλληλα, και οι αλυσίδες Tengelmann και Rewe ελέγχουν τα προϊόντα τους με επεξεργασμένο βοδινό κρέας.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Καταναλωτικών Θεμάτων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοχάνες Ρέμελ δήλωσε ότι έφτασε στο κρατίδιο μια ύποπτη παρτίδα λαζάνια από το Λουξεμβούργο και την Comigel.
Η γαλλική εταιρεία Comigel είχε προμηθευθεί το αλεσμένο κρέας από εταιρεία του Λουξεμβούργου, που με τη σειρά της εισήγαγε τον κατεψυγμένο κιμά από κυπριακή μονάδα επεξεργασίας, η οποία παρέλαβε το επεξεργασμένο κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία.
Και στην Γαλλία μολυσμένο κρέας αλόγου
Αρκετά σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία και περιείχαν ίχνη φαινυλοβουταζόνης, μιας αναλγητικής ουσίας που απαγορεύεται στα προϊόντα διατροφής, εστάλησαν στη Γαλλία και “ίσως να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα”, ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές.
Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στη Βρετανία για τον εντοπισμό της ουσίας αυτής.
Το αναλγητικό αυτό, που χρησιμοποιείται για τα άλογα και καθιστά ακατάλληλο το κρέας για κατανάλωση, δεν εντοπίστηκε στα προϊόντα της μάρκας Findus που εξετάστηκαν στη Βρετανία και από τα οποία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με την απάτη με το κρέας αλόγου.
Τα ζώα στα οποία έχει χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην διατροφική αλυσίδα. Όμως, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, το κρέας που περιέχει την ουσία αυτή “παρουσιάζει μηδαμινό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων”.
“Στα επίπεδα στα οποία εντοπίστηκε, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει 500 με 600 μπιφτέκια (χάμπουργκερ) την ημέρα, που να έχουν παρασκευαστεί 100% από κρέας αλόγου, για να πλησιάσει στο όριο της ημερήσιας δοσολογίας που επιτρέπεται για τον άνθρωπο”, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Το σκάνδαλο έλαβε ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά τον εντοπισμό προσφάτως στη Βρετανία λαζανιών Findus, τα οποία αναγραφόταν ότι ήταν λαζάνια με βοδινό κρέας, αλλά περιείχαν κρέας αλόγου. Αυτά είχαν παρασκευαστεί από μια γαλλική εταιρεία, την Comigel.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κύπρος: Εξετάζουν και δεύτερη εταιρεία για το διατροφικό σκάνδαλο
Διατροφικό σκάνδαλο: Εντολή Κομισιόν για ελέγχους DNA στο κρέας
ΕΕ: “Παραπλανητικές οι ετικέτες, αλλά το κρέας αλόγου δεν βλάπει την υγεία’
Έρευνες σε κυπριακή εταιρεία για κρέας αλόγου
Συναγερμός! Εκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για το κρέας αλόγου!
Διατροφικός εφιάλτης! Αρχίζουν έλεγχοι για πρόσμιξη κρέατος αλόγου με κοτόπουλο και χοιρινό!