Κόσμος

Εντολή Ομπάμα να περιοριστούν οι παρακολουθήσεις της NSA

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε πρόσφατα την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ να περιορίσει τις παρακολουθήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Η εντολή του Ομπάμα είναι η τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εκφράσει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ —μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ— για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.

Η πλήρης έκταση των παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή, ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να παρακολουθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις με στόχο την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο, οι σύμβουλοι του προέδρου είπαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικών συναντήσεων ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να συνεχίσει ορισμένες παρακολουθήσεις στόχων που υπηρετούν στον ΟΗΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η NSA απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

Οι διπλωματικές αποστολές των χωρών-μελών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν ανέκαθεν στόχοι κατασκοπείας, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις συμμάχους τους αλλά και από τις αντίπαλες χώρες. Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας του FBI επί χρόνια προσπαθούσαν να εντοπίσουν κατασκόπους που εμφανίζονταν ως διπλωμάτες.

Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε τον Αύγουστο ότι η NSA κατάφερε, το καλοκαίρι του 2012, να μπει στο σύστημα βιντεοδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών και να σπάσει την κρυπτογράφησή του. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών αυξήθηκε από 12 στις 458.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο των Ρώσων για να παρακολουθούν την παγκόσμια ελίτ – Τα δώρα που μοίρασαν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 ήταν κατασκοπευτικό υλικό!

Υποκλοπές: Νεα αποκάλυψη του Spiegel – Γιατί η Μέρκελ προσποιήθηκε την οργισμένη – Κεδίκογλου σε Πάγκαλο: Η ΕΥΠ δεν πρέπει να υπονομεύεται

“What is this motherfucker Pangalos doing?” – Πολιτική

Οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την… Αμερική – Το Spiegel αποκαλύπτει τον τρόπο που μας παρακολουθούν – Πάγκαλος: Κι εμείς τους παρακολουθούσαμε! – Ελλάδα

Γερουσία: Η NSA δεν πρέπει να κατασκοπεύει πρωθυπουργούς συμμαχικών χωρών – Κόσμος

Έτσι παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ! Η Suddeutsche Zeitung αποκαλύπτει!

“Γερμανικό διαδίκτυο” ! Στο Βερολίνο το σχεδιάζουν

Η NSA παρακολουθεί τα mail μας ακόμη και μηνύματα στο facebook!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επαφές κορυφής για την Ουκρανία στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Οι συνομιλίες με τον Ζελένσκι και οι «χρησμοί» της Ρώμης
Οι διεθνείς ηγέτες που συνέρρευσαν για το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη, βρήκαν την ευκαιρία, με πρώτον τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσουν τις πιθανότητες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι ξένοι ηγέτες παρευρέθησαν στον ύστατο αποχαιρετισμό προς τον Πάπα Φραγκίσκο
Η Μελάνια Τραμπ έχει γενέθλια και τα γιόρτασε «στον αέρα» με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Χρόνια πολλά Πρώτη Κυρία»
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε νωρίς από τη Ρώμη λίγο μετά την κηδεία του Πάπα για την κεράσει ένα ρομαντικό δείπνο στο Air Force One για τα 55α γενέθλιά της Μελάνια Τραμπ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ αναχωρούν από την Ιταλία στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο