Η πολιτική σταθερότητα των τελευταίων οκτώ μηνών στην Ιταλία εισέφεραν ένα «μέρισμα» που ανήλθε σε περίπου πέντε δισεκ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από το τέλος της χρονιάς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας Ενρίκο Λέτα. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ιταλική οικονομία το 2014 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Η Ιταλία βρίσκεται στην φάση της φυσιοθεραπείας για να μπορέσει να βγει από την κρίση», είπε ο Λέτα. «Δεν είμαστε πλέον στο πρώτων βοηθειών, ούτε στην κλίνη του νοσοκομείου».
Πρόσθεσε ότι η Ιταλία «το 2013 κάλυψε τριάντα χρόνια καθυστέρησης» διότι «η γενιά των σαραντάρηδων ανέλαβε πρωταγωνιστικό ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας».
Ο κεντροαριστερός πολιτικός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συμμαχίας, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να χρησιμοποιηθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για την μείωση των φόρων που καταβάλλουν τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι. Είπε ακόμα πως πρόκειται να εφαρμοσθεί σε πιλοτική φάση η συμμετοχή των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια και στην διαχείριση των επιχειρήσεων, αρχίζοντας από τα Ιταλικά Ταχυδρομεία.
Ο Λέτα υπενθύμισε τον βεβαρημένο φόρτο της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας, καθώς το 2013 τα επιτόκια έφθασαν τα 89 δισεκ. ευρώ αλλά χάρη στην κυβέρνησή του μειώθηκε κατά περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση Λέτα θα προχωρήσει, όπως εξήγγειλε ο ιταλός πρωθυπουργός, στην υπογραφή ενός «νέου συμβολαίου» με τους εταίρους της.
Σε δηλώσεις του για την ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης –το β΄ εξάμηνο του 2014– αλλά και τον πολυσυζητημένο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού επισήμανε ότι «η κύρια προσπάθεια το επόμενο έτος θα έχει στόχο να ξεπερασθεί η περίοδος της αποκλειστικής λιτότητας. Πρέπει να εισέλθουμε σε περίοδο ανάπτυξης κι είμαι πεπεισμένος ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως σύμμαχος, όχι ως εμπόδιο, στην στρατηγική αυτή. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε με σαφήνεια ότι δεν θέλει να ευημερεί μόνον η Γερμανία και να υποφέρουν όλοι οι υπόλοιποι, διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε και το Βερολίνο».
«Η Ρώμη το 2014 θα φιλοξενήσει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη κατά της ανεργίας», τόνισε παράλληλα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Λέτα εκτίμησε ότι ένα από τα φλέγοντα θέματα του επόμενου έτους θα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. «Φέτος οι αφίξεις των μεταναστών στην χώρα μας τριπλασιάστηκαν. Θεωρώ ότι πρέπει να θέσουμε ξανά υπό συζήτηση ένα μέρος του νόμου Μπόσι-Φίνι, που αφορά το αδίκημα της λαθρομετανάστευσης και να αναθεωρηθούν οι συνθήκες στα κέντρα εξακρίβωσης της ταυτότητας και απέλασης μεταναστών», ανέφερε.
Ο Λέτα τάχθηκε επίσης υπέρ της αλλαγής του νόμου για την ιταλική ιθαγένεια ώστε να μπορεί να δίνεται στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία.
Ακόμη, δήλωσε αισιόδοξος ότι πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές η χώρα του θα έχει εγκρίνει νέο εκλογικό νόμο και θα έχει επιτελέσει τα πρώτα βήματα για να ξεπερασθεί ο ταυτόσημος ρόλος της βουλής και της γερουσίας.
«Δεν είμαι τεχνοκράτης. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες που να αναλαμβάνουν πάντα τις ευθύνες τους» ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Μιλώντας για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά το Ιράν και τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς και πως αναμένει θετικές επιπτώσεις σε όλη την Μέση Ανατολή.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ρώμη θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για να επιτευχθεί βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Ιταλία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέτα: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να παραμείνουμε στην εξουσία μέχρι το τέλος του 2014