Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Έπεισε τον ΜακΚέιν ο Ομπάμα, ανοιχτός σε αλλαγές στο σχέδιο για τη Συρία

Έπεισε τον ΜακΚέιν ο Ομπάμα, ανοιχτός σε αλλαγές στο σχέδιο για τη Συρία

Αποστολή στο… Κογκρέσο έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκλ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα τους έστειλε να… πείσουν τους γερουσιαστές να στηρίζουν το σχέδιο επέμβασης στη Συρία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει ανοιχτή το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στο σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσσο την επόμενη Τρίτη. Επί της ουσίας, είναι πρόθυμη να αλλάξει τη διατύπωση των λέξεων στο προσχέδιο της απόφασης ώστε να ικανοποιήσει πολλούς κοινοβουλευτικούς και έτσι να εξασφαλίσει την ψήφο τους.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει αλλαγές εντός των παραμέτρων που ο πρόεδρος είχε ορίσει προηγουμένως», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι συναντήσεις μελών του Κογκρέσου με τον πρόεδρο Ομπάμα θα συνεχιστούν την Τρίτη στο Λευκό Οίκο, πριν από την αναχώρηση του προέδρου για τη Σουηδία και στη συνέχεια για τη Σύνοδο της G20 στη Ρωσία

Μια πρώτη νίκη, πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα την κατέκτησε. Φαίνεται πως έπεισε τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν (άλλοτε αντίπαλό του για την προεδρία) πως το Κογκρέσο πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής υποστήριξε, μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην πρόταση του για χρήση βίας κατά της Συρίας κατά τη σχετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο θα ήταν καταστροφικό.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση ενθαρρυντική αλλά έστειλε μήνυμα πως «η κυβέρνηση έχει να διανύσει ακόμη μακρύ δρόμο έως ότου καταφέρει να εγκριθεί στο Κογκρέσο η πρότασή της».

Υπέρ του Ομπάμα ο άλλοτε αντίπαλός του Τζον ΜακΚέιν - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
«Αν δεν κάνουμε ότι χρειάζεται για να βάλουμε τη Συρία στο σωστό δρόμο, τότε το Ιράν θα το εκλάβει προφανώς, ως ένα μήνυμα ότι είμαστε αδιάφοροι για το πυρηνικό του πρόγραμμα », είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που ήταν επίσης στη συνάντηση.

Αποστολή στο Κογκρέσσο

Μπορεί η ψηφοφορία για το σχέδιο Ομπάμα να γίνεται την επόμενη εβδομάδα αλλά σήμερα ξεκινάει στη Γερουσία η συζήτηση για το σχέδιο απόφασης. Το βάρος της υπεράσπισης της κυβερνητικής θέσης έχει πέσει στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Τζον Κέρι και ο Τσακ Χάγκελ θα καταθέσουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14:30 τοπική ώρα (1830 GMT).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι από την πλευρά του συνέχισε τα προηγούμενα 24ωρα τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας τηλεφωνικά την Κυριακή τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz έπλευσε προς την Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα μετάσχει στις πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Στη Σουηδία τα δείγματα του ΟΗΕ

Εργαστήριο στη βόρειο Σουηδία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των δειγμάτων που συνέλεξαν από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έρευνάς τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Ο Σουηδός ειδικός στα χημικά όπλα Άκε Σέλστρομ δήλωσε πως οι αναλύσεις θα γίνουν στο Σουηδικό Εργαστήριο Αμυντικών Ερευνών στην Ουμέα, στα βόρεια της χώρας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV4.
Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τις αναλύσεις αναμένεται να είναι δύο εβδομάδες, επεσήμανε το ίδιο δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάκερ «χτύπησαν» τους Αμερικανούς πεζοναύτες: Ο Ομπάμα θέλει να σώσει την Αλ Κάιντα

ΣΟΥΔΑ – Τι προβλέπει η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τη χρήση της με υπογραφή Σαμαρά !

Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας – Η αμερικανική λύση των P 3 Orion στο τραπέζι

Βατικανό: Αν γίνει επίθεση στη Συρία ο πόλεμος θα εξαπλωθεί

Η κυβέρνηση της Συρίας καλεί τον ΟΗΕ να εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση

Ρωσία προς ΗΠΑ: Δε μας πείθουν οι «αποδείξεις σας» για τη Συρία

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ κάλεσαν τον Τζον Κέρι στη Σύνοδο για τη Συρία

Η Βρετανία πούλησε χημικά στη Συρία

Φρανσουά Ολάντ: παγιδευμένος, απομονωμένος και… «υπέροχος κερατάς» κατά τους Γάλλους σχολιαστές

Δήμαρχος Λονδίνου: Μπορεί να γίνει και άλλη ψηφοφορία για την Συρία

Έτοιμος για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία είναι ο Ολάντ παρά τις αντιδράσεις

Τούρκος βουλευτής: “Εμείς προμηθεύουμε με χημικά τους αντάρτες στη Συρία”

“Ματωμένα δισ.” στη Συρία – Τι χάνει η Ρωσία από εξοπλισμούς αν πέσει ο Άσαντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε