Θα σωθεί τελικά η ζωή ενός καταδικασμένου σε θάνατο ο οποίος επέζησε του απαγχονισμού του στο Ιράν και κινδύνευε με νέα εκτέλεση, ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Η νομιμότητα ενός νέου απαγχονισμού αμφισβητήθηκε από νομικούς και τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Ο καταδικασμένος που επέζησε της εφαρμογής της θανατικής ποινής του, δεν θα εκτελεσθεί και πάλι”, δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ο υπουργός Μοσταφά Πουρ-Μοχαμαντί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως μια νέα εκτέλεση θα ήταν κακή για τη φήμη του Ιράν. “Εφόσον επέζησε, δεν θα ήταν αρμόζον να τον απαγχονίσουμε και πάλι”, εξήγησε.
Η περίπτωση του Αλιρεζά Μ., ένας 37χρονου που καταδικάσθηκε σε θάνατο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και απαγχονίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, προκάλεσε πολεμική μεταξύ νομικών και ιερωμένων στο Ιράν. Ορισμένοι θεωρούσαν πως η ποινή δεν εφαρμόσθηκε πλήρως, άλλοι υποστήριζαν πως μια νέα εκτέλεση θα ήταν αντίθετη στο νόμο.
Ο καταδικασμένος έμεινε κρεμασμένος επί 12 λεπτά από την αγχόνη πριν κηρυχθεί νεκρός από τον γιατρό της φυλακής του Μποζνούρ. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο όμως, σύμφωνα με τον Τύπο, ένας εργαζόμενος εκεί παρατήρησε την επομένη πως ο άνθρωπος εξακολουθούσε να αναπνέει. Μεταφέρθηκε τότε στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται από τότε σε κώμα, έχοντας λίγες ελπίδες να επιζήσει.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία είχε ζητήσει να σωθεί η ζωή του καταδικασμένου, τουλάχιστον 508 άνθρωποι έχουν εκτελεσθεί από την αρχή του 2013. Βάσει της σαρίας, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Ιράν, ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Το Ιράν, μαζί με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, προβαίνει στο μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πως οι εκτελέσεις έχουν ουσιαστική σημασία για την διατήρηση της τάξης και πως αυτού του είδους η ποινή δεν εφαρμόζεται παρά μόνον έπειτα από μια εμπεριστατωμένη δικαστική διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιράκ: 42 θανατοποινίτες εκτέλεσαν οι αρχές
Θανατική ποινή σε 39χρονο που σκότωσε βρέφος, σε καυγά με τη μητέρα του
Ινδία: Οι 4 βιαστές της 23χρονης που καταδικάστηκαν σε θάνατο, θα ασκήσουν έφεση