Κόσμος

Επιμένει η Τουρκία: Η Ελλάδα να παραβλέψει τη Δικαιοσύνη και να μας δώσει τους 8!

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά την απόφαση για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ερντογάν συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ έγραψε στο twitter  ότι η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία.

«Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Την άδικη και λανθασμένη, απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα. Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία”, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, σήμερα (27.01.2017) για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι χαρακτήρισε τους 8 ως “πραξικοπηματίες” και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η αποκλειστική αρμόδια για τέτοια θέματα απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις της άλλης πλευράς που ζητεί και πολιτική απόφαση για τους 8.

Η ανακοίνωση αυτή είναι απάντηση του έλληνα προωθυπουργού στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να στείλει τους 8 στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην μας δίνει τα οκτώ καθάρματα που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ τους πήρα τηλέφωνο από το πρώτο βράδυ και μου έδωσαν την υπόσχεση “θα το λύσουμε σε 15-20 μέρες”», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από την Αφρική.

Όλη η δήλωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Η συνάντηση της Νέας Υόρκης

Το θέμα των 8 είχε απασχολήσει Τσίπρα και Ερντογάν με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου στις 22 Σεπτεμβρίου όταν είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος πρόεδρος, τότε, είχε θέσει το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.

Όπως είχαν επισημάνει τότε κυβερνητικές πηγές, η σταθερή ελληνική θέση ήταν:  Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς και κυρώσεις την Κολομβία μετά το «μπλόκο» στις πτήσεις μεταναστών: «Τα μέτρα αυτά είναι μόνο η αρχή»
Σχεδόν ταυτόχρονα η προεδρία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει το προεδρικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ για να μεταφέρει τους απελαθέντες μετανάστες πίσω στη χώρα
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς και κυρώσεις την Κολομβία μετά το «μπλόκο» στις πτήσεις μεταναστών: «Τα μέτρα αυτά είναι μόνο η αρχή»