Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Επίθεση στο Λονδίνο: Η μητέρα του μακελάρη φυλάσσεται για την ασφάλεια της

Επίθεση στο Λονδίνο: Η μητέρα του μακελάρη φυλάσσεται για την ασφάλεια της

Οι Αρχές έχουν “εγκλωβίσει” την 69χρονη μητέρα του μακελάρη του Λονδίνου για το καλό της. Η αστυνομία πιστεύει ότι η ηλικιωμένη δεν ήξερε για την επίθεση του γιου της, ωστόσο φοβάται για αντίποινα. 

Τρεις αστυνομικοί βρίσκονται έξω από το σπίτι της Janet Ajao, η οποία ζει στην εξοχή, περίπου 200 μίλια από το σημείο του μακελειού. Η ηλικιωμένη, ζει ήσυχα με τα ζωάκια της ενώ δεν είχε πολλές σχέσεις με τον γιο της.

Ο Χαλίντ Μασούντ, πριν από περίπου δέκα χρόνια έριξε μαύρη πέτρα πίσω του… και έκοψε κάθε επαφή με την οικογένεια του.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής (24.03.2017), μια μέρα αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του, η βρετανική αστυνομία έδωσε και επίσημα τη φωτογραφία του. Νωρίτερα, είχαν δει το φως της δημοσιότητας και φωτογραφίες από την εφηβεία του.

Ο δράστης γεννήθηκε ως Άντριαν Ράσελ Έλμς. Παιδί ανύπαντρης μητέρας (ήταν 17 ετών η Τζάνετ Έλμς όταν τον γέννησε) αργότερα πήρε το επώνυμο του πατριού του Φίλιπ και στο σχολείο φοίτησε ως Άντριαν Ράσελ Ατζάο. Με τη μητέρα του, που μένει στην Ουαλία και το σπίτι της ερευνήθηκε ήδη από την αστυνομία, δεν είχαν σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και με τα αδέρφια του.

Γεννήθηκε, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1964 στο Ντάρτφορντ και πήγε σχολείο αρρένων Huntleys, του Tunbridge Wells. Από εκεί έρχεται στο φως και η πρώτη φωτογραφία του. Ήταν 1980 όταν ο χαμογελαστός Άντριαν ποζάρει μαζί με τους συμμαθητές του, μετά από έναν φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι στην παραθαλάσσια πόλη Ράι του ανατολικού Έσσεξ, πριν μετακομίσουν στο Tunbridge Wells του Κεντ για να μείνουν με τα ετεροθαλή αδέρφια του, Άλεξ και Πολ. Όσοι τον γνώριζαν, τον περιγράφουν ως έναν εξαιρετικό μαθητή, έναν εκπληκτικό αθλητή, ο οποίος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη θρησκεία.

Ο Κέντον Τιλ, συμμαθητής του μακελάρη, είπε στη MailOnline πως ο Μασούντ ήταν θύμα ρατσισμού από τους συμμαθητές του, γιατί ήταν το μοναδικό μαύρο αγόρι στην τάξη. Στον ρατσισμό είχε αποδώσει ο Μασούντ και το περιστατικό του 2003, όταν μαχαίρωσε τον Πιρνς Μοτ στο πρόσωπο. Τότε, είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο πως για όλα έφταιγε το γεγονός πως οι κάτοικοι του χωριού Νόρθιαμ τον είχαν “εξοστρακίσει” γιατί είχαν “συγκεκριμένη άποψη για τους μαύρους”. Τότε, φυλακίστηκε για δυο χρόνια αλλά τρία χρόνια μετά, μπήκε ξανά φυλακή γιατί είχε ξανά μαχαιρώσει κάποιον στο πρόσωπο.

«Ήμασταν φίλοι για τρία – τέσσερα χρόνια. Ήταν πολύ έξυπνος, μορφωμένος και πολύ καλός στα σπορ. Ήταν καλός σε όλα στην πραγματικότητα. Δεν ήταν καθόλου θρήσκος, είχε καλό χαρακτήρα. Μπορεί να είχε δεχτεί ρατσισμό γιατί ήταν το μοναδικό μαύρο παιδί στο σχολείο, αλλά όχι πολύ γιατί πάντα προσπαθούσε να είναι δημοφιλής. Συνηθίζαμε να κάνουμε παρέα μέχρι που έφυγε από το σχολείο αλλά είχε εμφανιστεί σε ένα πάρτι στο σπίτι μου μαζί με κάποιους φίλους αφού είχαν καπνίσει χασίς και η μητέρα μου τους είχε διώξει» δήλωσε ο Τιλ, σημειώνοντας πως από τότε, χάθηκαν.

Αποκαλύπτει επίσης ότι ο Μασούντ ήταν καλός στη χημεία και ήθελε να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική «ή κάτι τέτοιο». Ταυτόχρονα με τις πρώτες φωτογραφίες του νεαρού Μασούντ, έγινε γνωστό πως το παρατσούκλι του ήταν «βαμπίρ» γιατί συνήθιζε να φοράει μαύρα ρούχα και να κυκλοφορεί μόνο τις νύχτες, όπως είπαν γείτονές του.

Για πρώτη φορά φυλακίστηκε το 1983, σε ηλικία 19 ετών. Όταν βγήκε από τη φυλακή έπιασε δουλειά ως πωλητής και συνέχεια έγινε διευθυντής στην εταιρία Aaron Chemicals στην πόλη Μπόντιαμ στο ανατολικό Έσσεξ. Μετά από 12 χρόνια στην εταιρία, η ζωή του Μασούντ άλλαξε δραματικά το 2004 όταν φέρεται να παντρεύτηκε την Φαρζάνα Μάλικ. Το 2005 βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία και μάθαινε αγγλικά στους εργάτες της Πολιτικής Αεροπορίας στη Τζέντα. Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε παρέα με άτομα που ήθελαν να γίνουν τζιχαντιστές και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν. Κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε. Επέστρεψε στη Βρετανία το 2009.

Οι γείτονες

Το παρατσούκλι “βαμπίρ” του το έδωσαν οι γείτονές του γιατί κυκλοφορούσε μόνο τη νύχτα και φορούσε μαύρα. Εκτός από τις Κυριακές, που πάντα φορούσε λευκές κελεμπίες, ενώ η γυναίκα του είχε πάντα καλυμμένο το κεφάλι της. Ένα ζευγάρι Πολωνών, η Anna Goras και ο Seb Bednarczyk, είπαν πως ο Μασούντ συχνά γύριζε σπίτι τα παιδιά τους από το σχολείο. Πολλές φορές είχαν πιάσει μαζί του συζήτηση. Όλοι έμεναν στο Winson Green του Μπέρμιγχαμ. Ο Μασούντ μετακόμισε τον περασμένο Ιούνιο.

Η 32χρονη Πολωνή μίλησε για διχασμένη προσωπικότητα. «Το πρόσωπό του άλλαζε σε μια στιγμή και τα μάτια του γίνονταν σκληρά και το βλέμμα του κακό» όταν μιλούσε για θρησκεία, λέει. «Συχνά τρελαινόταν για το ότι οι Βρετανοί δεν μεγάλωναν τα παιδιά τους σωστά και τα έστελναν σε χαμηλού επιπέδου σχολεία. Είμαι καθολική και μου έλεγε πως το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά μου είναι για τα σκουπίδια και όχι καλό όπως τα μουσουλμανικά σχολεία». Η ίδια περιγράφει πως ο Μασούντ ήταν πολύ αυστηρός με τα παιδιά του και τα άφηνε λίγες φορές να παίζουν με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς.

Με πληροφορίες από Daily Mail, The Sun

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε