Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. τα τελευταία 11 χρόνια, όμως ακόμα και σήμερα η απόσταση μέχρι την ένταξη φαίνεται πιο μεγάλη από ποτέ. Τα ευρωπαϊκά κράτη προβαίνουν συνεχώς σε δημόσιες κατηγορίες σχετικά με τις παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία, οι οποίες μάλιστυα εντάθηκαν σημαντικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Η Τουρκία πρέπει να νιώθει ήρεμη. Δεν πρέπει να λέει “θέλω την Ε.Ε. με κάθε κόστος”. Έτσι πιστεύω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Χουριγιέτ» επιστρέφοντας από τις επισκέψεις του σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στους “Σανγκάι 5”; Αυτό είπα στον κύριο Πούτιν και στον κύριο Ναζαρμπάγιεβ, οι οποίοι είναι ήδη στους “Σανγκάι 5” σήμερα. Εάν μπούμε σε αυτή την ένωση, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων», προσέθεσε ο Ερντογάν.
Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ίδρυσαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ο οποίος παλαιότερα ήταν γνωστός ως «Σανγκάι 5», το 2001 ως μία τοπική ένωση ασφαλείας με στόχο να καταπολεμήσει τοπικές απειλές που προέκυπταν από το ISIS και τη διακίνηση και εμπόριο ναρκωτικών πυο πραγνματοποιείται με επίκεντρο το γειτονικό Αφγανιστάν.
Η ένταξη της Τουρκία στον συνασπισμό θα προκαλούσε ανησυχία στη Δύση αλλά και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν προέτρεψε τους Τούρκους να κάνου υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. μέσα στο 2017.
Πηγή: Καθημερινή