Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

“Έρχεται το τέλος της Τρόικας;”, αναρωτιέται η αυστριακή “Die Presse”

“Έρχεται το τέλος της Τρόικας;”, αναρωτιέται η αυστριακή “Die Presse”

Στη «φιλονικία μεταξύ των διασωστών», ως προς μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, που μπορεί να σημάνει και το «τέλος της τρόικας», αναφέρεται σημερινή ανάλυση της αυστριακής εφημερίδας «Die Presse».

Όπως σημειώνεται εισαγωγικά, δεν πρόλαβε να κοπάσει κάπως ο θόρυβος για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι «διασώστες» προκαλούν οι ίδιοι πρωτοσέλιδους τίτλους, καθώς η «διάσημη-διαβόητη» τρόικα εμφανίζεται διχασμένη, με την Ελλάδα να είναι και πάλι η «πέτρα του σκανδάλου».

Η ανάλυση παραπέμπει σε πληροφορίες για επιδίωξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να υπάρξει μια δεύτερη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα και το σχετικό σκεπτικό του, κάτι που προκαλεί την αντιπαράθεση της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς τη φορά αυτή η διαγραφή θα πλήττει κρατικούς πιστωτές και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να υιοθετηθεί από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Αυτές τις ημέρες οι ειδικοί της τρόικας βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα για να εκτιμήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να αποφασίσουν για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου, χωρίς να επηρεάζονται από δημοσιεύματα του Τύπου περί νέας διαγραφής, ενώ το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά όλα θα έχουν καλή έκβαση, αναφέρεται.

Ο αναλυτής της «Die Presse» επισημαίνει πως σε γενικές γραμμές η πρόταση του ΔΝΤ εκτιμάται ως προβληματική, διότι, αφενός αντιτάσσεται στην «επίσημη γραμμή» για μια «σταδιακή ανάκαμψη» της Ελλάδας και αφετέρου αυτή η μεμονωμένη πρωτοβουλία του, αποτελεί μια επιπλέον «πρόκληση» απέναντι στους Ευρωπαίους -ήδη έως τώρα το ΔΝΤ συγκαταλέγεται στους εντονότερους επικριτές τής σχετικά ήπιας χρηματοπιστωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια παραπέμπει στην πρόσφατη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του διευθυντή της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, όπου έκανε πρώτη φορά λόγο για ενδεχόμενο «τέλος της τρόικας», άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί Ευρωπαίοι, οι οποίοι αναρωτούνται αν είναι απαραίτητο στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης το ΔΝΤ (όπου βέβαια συμμετέχουν όλα τα μέλη της ΕΕ), που βρίσκεται κάτω από την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ.

Η ανάλυση της «Die Presse» καταλήγει με την εκτίμηση πως η νέα διαμάχη εντός της τρόικας αποτελεί μάλλον μια ένδειξη της αυξανόμενης δυσαρέσκειας εντός του ΔΝΤ και καθώς η Ευρώπη διαθέτει σήμερα δικούς της θεσμούς, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η σημασία του ΔΝΤ φθίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νοβότνι: “Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία”

Οι Αυστριακοί γράφουν για την “Παρθένα Ελλάδα”

Στους 77.600 έφτασε ο αριθμός των αυστριακών εκατομμυριούχων

Στις 49 φορές πάνω από τον μέσο μισθό η αμοιβή των διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε