Εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις επιχείρησαν να επωφεληθούν από την πανδημία για να διαδώσουν προπαγανδιστικά μηνύματα και να καλλιεργήσουν τη δυσπιστία απέναντι σε κυβερνήσεις και θεσμούς, υποστηρίζει η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol.
«Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την πόλωση της κοινωνίας για να μολύνουν το κοινωνικό κλίμα με βίαιες ιδεολογίες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου.
H ευρωπαϊκή αστυνομία, που εδρεύει στη Χάγη, δημοσιοποίησε σήμερα την ετήσια έκθεσή της για την τρομοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι το 2020 έγιναν 57 επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων, στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Πέρσι, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ.
Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας μείωσαν και τις ευκαιρίες διάπραξης πολύνεκρων επιθέσεων. Επίσης, ο αριθμός των προσώπων που συνελήφθησαν για αδικήματα που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.
Ωστόσο, η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράγοντα επιπρόσθετου στρες και να στρέψει ευάλωτους ανθρώπους προς τη βία. «Για παράδειγμα, οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν την πανδημία της Covid-19 για προπαγανδιστικούς σκοπούς», εξηγεί η Europol.
Το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε την πανδημία «τιμωρία του Θεού για τους εχθρούς του» και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαπράξουν επιθέσεις επωφελούμενοι από την αδυναμία των χωρών του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.
Εξάλλου, «μια αποτυχημένη επίθεση ακροδεξιών στο Βέλγιο είχε ως κίνητρο την αντίθεση στα μέτρα κατά της Covid-19» που εφάρμοσε η χώρα αυτή. Στην Τσεχία ένας άνθρωπος συνελήφθη «επειδή απείλησε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση αν δεν άνοιγαν ξανά τα εστιατόρια και οι καφετέριες».
Το 2020 όλες οι τζιχαντιστικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος διαπράχθησαν από «μοναχικούς λύκους», ορισμένοι εκ των οποίων «πιθανότατα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο διαδίκτυο», είπε ο Κλαούντιο Γκαλτσεράνο, ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Europol.
«Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο αυξήθηκε. Αυτό ισχύει ιδίως για την ακροδεξιά τρομοκρατία», πρόσθεσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.