Κόσμος

Φάκελος ευρωεκλογές 2014: Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς – Που “κερδίζουν” έδαφος οι εθνικιστές

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να έχουμε ακόμη τρία 24ωρα μπροστά μας μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές της Κυριακής αλλά σε δυο χώρες, τη Βρετανία και την Ολλανδία οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει.

Στην πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών έχει πάρει έντονο πολιτικό χρώμα. Ό,τι γίνεται στην Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κι άλλου. Το βάρος πέφτει στο εσωτερικό με μια… πινελιά Ευρώπης.

Ενόψει των ευρωεκλογών υπάρχει ακόμη μια κοινή συνισταμένη για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.: η άνοδος των εθνικιστών και των ευρωσκεπτικιστών. Η Χρυσή Αυγή, η άνοδος της οποίας τρομάζει τα ελληνικά κόμματα, δεν είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί μόνο στην Ελλάδα. Η Μαρίν ΛεΠεν και το Εθνικό Μέτωπο σαρώνουν στη Γαλλία (όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια κυρίως απ’ όταν ο πατέρας της, Ζαν Μαρι ΛεΠεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το 2002, με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ).

Ανάλογα, στη Βρετανία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, όπως και το αντίστοιχο κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτν Βίλντερς στην Ολλανδία.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να μην δημοσιοποιήσουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα πριν από τις 23:00 (ώρα Βελγίου) την Κυριακή, όταν δηλαδή θα κλείσει και η τελευταία κάλπη της Ένωσης.

Συνολικά εφτά χώρες ψηφίζουν πριν από την 25η Μαΐου. Αυτές είναι: η Βρετανία και η Ολλανδία, που ψηφίζουν σήμερα, η Ιρλανδία που ψηφίζει αύριο Παρασκευή και οι Σλοβακία, Μάλτα και Λιθουανία που ψηφίζουν μεθαύριο Σάββατο. Τέλος στην Τσεχία, οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους τόσο στις 23 όσο και στις 24 Μαΐου. Οι υπόλοιπες 21 χώρες ψηφίζουν την Κυριακή.

Γαλλία

Το Ινστιτούτο ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έρευνα σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ανησυχητικά.

Πρώτο κόμμα είναι ο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν ΛεΠεν, που λαμβάνει ποσοστό 23% και 23 έδρες, ενώ καταποντίζονται οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ που είναι τρίτο κόμμα με 17% και 14 έδρες.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, πέρα από τις δηλώσεις του πατήρ ΛεΠεν πως η μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον ιό Έμπολα, είναι το φλερτ των “δημοκρατικών” πολιτικών. Τρανταχτό παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί που προσπαθεί να… γοητεύσει τη Μαρίν ΛεΠεν, λέγοντας πως η συνθήκη Σέγκεν πρέπει να αυστηροποιηθεί και να υπάρξει Ευρώπη δυο ταχυτήτων.

Βρετανία

Πρωτιά των ευρωσκεπτικιστών και στην Αγγλία, με το κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ να λαμβάνει ποσοστό ρεκόρ 30% και 24 έδρες, με το Εργατικό κόμμα να είναι δεύτερο με 26% και 22 έδρες και τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να είναι τρίτοι με 22,8% και 16 έδρες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, άλλωστε, το ξενοφοβικό και άκρως ευρωσκεπτιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) δείχνει πως θα καταλάβει την πρώτη θέση ενώ δεύτεροι θα έρθουν οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ. Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται ότι οδεύει να καταλήξει τρίτο.
Click4more: Φάκελος ευρωεκλογές 2014: Όλη η διαδικασία για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν – Πότε να αναλάβουν οι ευρωβουλευτές
Η Βρετανία εκλέγει 73 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το UKIP και το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 27%, αλλά το πρώτο προηγείται μεταξύ των ψηφοφόρων που απάντησαν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν.
Το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον ακολουθεί με 23%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Στις εκλογές του 2009 οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει με 26,88% ενώ το UKIP είχε πάρει την δεύτερη θέση με ποσοστό 15,99%. Σε απόσταση αναπνοής τρίτοι είχαν έρθει οι Εργατικοί με 15,25%.
Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα παίξει η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως η αποχή στις εκλογές του 2009 ξεπέρασε το 65%. Τότε, μόλις 34,7% των βρετανών είχαν ψηφίσει.

Ολλανδία

Στην έρευνα του PollWatch οι Δημοκράτες έρχονται πρώτοι με 18,1% και πέντε έδρες, ενώ ακολουθεί το εθνικιστικό κόμμα της Ελευθερίας με 13,9% και τέσσερις έδρες.

Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66 και το αντιμεταναστευτικό PVV αναμένεται να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν από πέντε έδρες στο καθένα από τις 26 συνολικά έδρες που διαθέτει η χώρα στην ευρωβουλή.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τις τρεις έδρες του, ενώ οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλδημοκράτες PvdA, αναμένεται να υποστούν απώλειες.
Στις ευρωεκλογές του 2009 η συμμετοχή την Ολλανδία είχε φτάσει στο 37%.

Ιταλία

Η κεντροαριστερά του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι είναι εκείνη που προηγείται στην έρευνα του PollWatch στην Ιταλία. Το Δημοκρατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% και 27 έδρες, ενώ δεύτερο κόμμα εμφανίζεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέμπε Γκρίλο με 24,1% και 19 έδρες.

Το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει 18,3% και 15 έδρες, ενώ το κόμμα της Νέας Κεντροδεξιάς λαμβάνει 5,5% και 4 έδρες. Τα δυο αυτά κόμματα “ενώνονται” υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αν αθροιστούν τα ποσοστά και οι έδρες τους έχουν 23,8% και 19 έδρες.
Η εθνικιστική Λέγκα του Βορρά είναι 5,1% και τέσσερις έδρες.

Αυστρία

Οι ευρωσκεπτικιστές είναι εκείνοι που θριαμβεύουν στις δημοσκοπήσεις και στην Αυστρία. Εδώ και χρόνια άλλωστε ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός εμφανίζεται στην Αυστρία περισσότερο διαδεδομένος από ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Αυστριακούς πολίτες να έχουν μια θετική εικόνα της σε ποσοστό μόλις 25%, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 31%.

Παραμονές των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποσοστό 70% των Αυστριακών εκτιμούν πως η ΕΕ δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μόλις το 23% θεωρεί ότι αυτή εξελίσσεται στην σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση ως προς την πορεία της ΕΕ από τη σκοπιά των Αυστριακών και στο ερώτημα αν οι Ευρωεκλογές στην Αυστρία έχουν να κάνουν περισσότερο με το μέλλον της Ευρώπης ή με θέματα εσωτερικής πολιτικής, ένα ποσοστό 58% απάντησε πως αυτές θα δώσουν την ευκαιρία να γίνει ένα “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενώ μόνο το 34% εκτίμησε ότι αυτές αφορούν κυρίως ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ως προς το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις το 43% το θεωρούν “σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης”, ενώ για ένα ποσοστό 26% είναι γενικά “περιττή” η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει το ποσοστό των Αυστριακών ψηφοφόρων που προτίθενται να προσέλθουν “σίγουρα” στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές μόλις στο 42%, ενώ στις τελευταίες Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 46%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΠΙΛΕΜΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάκελος ευρωεκλογές 2014: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ευρωεκλογές 2014: Δημοσκόπηση δίνει 2,5 μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ – Διατηρεί τα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή!

Ο Σαρκοζί φλερτάρει με τη ΛεΠεν! Ζητά Ευρώπη 2 ταχυτήτων και κατάργηση της Σέγκεν!

Οι “Χρυσές” ψήφοι! – Στο κατόπι των “παραπλανημένων” ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ευρωεκλογές 2014: Δεν ξέρετε τι θα ψηφίσετε; Ήρθε το τεστ που θα σας βοηθήσει!

Ευρωεκλογές 2014: Δεν ξέρουν αν και ποιον θα ψηφίσουν 14 εκατομμύρια Ιταλοί

To Εconomist προβλέπει το απόλυτο χάος στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές

Ευρωεκλογές 2014: Προκλητική δήλωση Λεπέν: Ο ιός Έμπολα μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό

Ευρωεκλογές 2014: Μην ψηφίσετε φασίστες, τονίζει ο Γιούνκερ

Ευρωεκλογές 2014: 3,6% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε έρευνα του PollWatch – Ισοπαλία για Χρυσή Αυγή – Ποτάμι – ΛεΠεν, Φάρατζ “σαρώνουν” σε Γαλλία, Βρετανία

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα