Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Francoise Hardy: Πέθανε η γυναίκα θρύλος του γαλλικού τραγουδιού

Francoise Hardy: Πέθανε η γυναίκα θρύλος του γαλλικού τραγουδιού

 Στη θλίψη έχει βυθιστεί η Γαλλία από τον θάνατο της Francoise Hardy, της μούσας της γαλλικής pop που μεσουράνησε από τη δεκαετία του 60′ στη μουσική σκηνή της χώρας.

Η φωνή της Francoise Hardy σίγησε για πάντα με τη Γαλλία να θρηνεί την απώλεια ενός από τα τελευταία ινδάλματα της δεκαετίας του 60′ στη μουσική.

«Η μαμά έφυγε», με αυτά τα απλά λόγια και με φωτογραφία του όταν ήταν παιδί μαζί με τη μητέρα του, ο γιος της Τομά Ντιτρόν επισημοποίησε την είδηση για τον θάνατό της αργά την Τρίτη (11.06.2024), το βράδυ στο Instagram.

Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια έφυγε σε ηλικία 80 ετών έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο από το 2004. Ο θάνατός της ήρθε σχεδόν έναν χρόνο μετά την απώλεια της Τζέιν Μπίρκιν, τον Ιούλιο του 2023, άλλης εμβληματικής φυσιογνωμίας της δεκαετίας του ’60.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Dutronc (@thomas.dutronc)

Η γνωστή της επιτυχία του 1968 “Comment te dire adieu” ήταν ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησαν σήμερα πολλές εφημερίδες, όπως και αναρτήσεις που έγιναν στα social media, αποτίοντας φόρο τιμής στη γνωστή τραγουδίστρια.

«Πώς να της πούμε αντίο;», ανήρτησε επίσης η Ρασιντά Ντατί, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, αποχαιρετώντας έναν «θρύλο του γαλλικού τραγουδιού».

«Ίνδαλμα της Γαλλίας, φωνή μοναδική με ιδιαίτερη ηρεμία, η Φρανσουάζ Αρντί μεγάλωσε γενιές Γάλλων και θα είναι πάντα εκεί στις στιγμές ζωής», αντέδρασε ο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η θάνατός της συγκλονίζει τη Γαλλία: «Για μένα, ήταν όλη μου η παιδική ηλικία», εξομολογείται ο Γάλλος πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο X.

Στον κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone το 2023 με τους 200 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, η Φρανσουάζ Αρντί ήταν η μόνη εκπρόσωπος της Γαλλίας.

Ο καρκίνος εμφανίστηκε στη ζωή της ήδη από το 2004 και πήρε πολλές μορφές αναγκάζοντάς την να ζήσει έναν εφιάλτη.

Το 2023 εξομολογήθηκε στο Paris Match ότι θέλει «να φύγει σύντομα και γρήγορα, χωρίς μεγάλες δοκιμασίες, όπως να μην μπορεί να αναπνεύσει».

Για την Αρντί όλα άρχισαν το 1962 με την ξαφνική της επιτυχία –πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα– «Tous les garçons et les filles», τραγούδι το οποίο είχε γράψει και συνθέσει η ίδια, πράγμα σπάνιο για την εποχή.

Τότε ήταν 18 ετών και αυτός ήταν ο πρώτος της δίσκος. Η Αρντί είχε έρθει για να μείνει και να γίνει η πρέσβειρα της γαλλικής κομψότητας και ποπ μουσικής διεθνώς, η “ιδανική γυναίκα” για τον Μικ Τζάγκερ και φυσιογνωμία που θαύμαζαν ο Μπομπ Ντίλαν και ο Ντέιβιντ Μπάουι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις