Κυριακή, 28 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Φράντς Κάφκα: Η ζωή του συγγραφέα που τιμά σήμερα η Google με doodle

Φράντς Κάφκα: Η ζωή του συγγραφέα που τιμά σήμερα η Google με doodle

130 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Φράντς Κάφκα (Franz Kafka) και η Google τιμά τον συγγραφέα της Δίκης με ένα doodle.

Ο Φράντς Κάφκα (Franz Kafka) γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1883 στην Πράγα. Οι πρόγονοί του ήταν Εβραίοι της υπαίθρου (dorfjunden) από τη Βοημία. Ο παππούς του ήταν κρεοπώλης αλλά ο πατέρας του, Χέρμαν Κάφκα, δεν ακολούθησε το επάγγελμα, ήταν αυτοδημιούργητος εύπορος έμπορος υφασμάτων.

Το επώνυμό της οικογένειας πρέπει να επιλέχθηκε από τους μακρινούς προγόνους, όταν τον 18ο αιώνα, ο νόμος τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα εβραϊκά πατρώνυμά τους.

Στα τσέχικα, η λέξη κάφκα (kavka) σημαίνει κάργια και αυτό ήταν το έμβλημα που χρησιμοποίησε ο πατέρας του Χέρμαν στις επαγγελματικές του επιστολές.

Η μητέρα του Γιούλιε Λαίβυ, προερχόταν από αστική οικογένεια.
Είχε τρεις αδερφές, την Γκαμπριέλε, την Βαλερί και την Όττλα, οι οποίες πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Είχε και δυο μικρότερους αδερφούς, τον Γκέοργκ και τον Χάινριχ. Ο πρώτος πέθανε σε ηλικία 15 ετών και ο δεύτερος όταν ήταν έξι μηνών.

Οι σχέσεις του Φράντς Κάφκα (Franz Kafka) με την οικογένειά του δεν ήταν ποτέ καλές. «Εγώ δεν μπορώ να ζω με ανθρώπους. Μισώ απεριόριστα όλους τους συγγενείς μου, όχι επειδή είναι συγγενείς μου, (…) αλλά απλώς επειδή είναι οι άνθρωποι που ζουν πλάι μου».

Μητρική γλώσσα του Κάφκα ήταν τα γερμανικά αλλά μιλούσε με ευχέρεια και τα τσέχικα.

Μετά το τρίτο έτος του γυμνασίου, το πρόγραμμα σπουδών του, ήταν αφιερωμένο στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά, αλλά παράλληλα, ήρθε σε επαφή και με το έργο Γερμανών κλασικών της λογοτεχνίας, όπως του Γκαίτε.

Στα τέλη του 1909 άρχισε να διατηρεί και προσωπικό ημερολόγιο, όπου κατέγραφε αποσπάσματα έργων του, αφορισμούς, σκέψεις του ή γεγονότα της ζωής του.

Τον Αύγουστο του 1912 γνώρισε τη Φελίτσε Μπάουερ με την οποία αρραβωνιάστηκε. Η σχέση τους όμως είχε διακυμάνσεις, ακόμη και χωρισμούς, αφού και οι δυο ήταν διστακτικοί στο ενδεχόμενο του γάμου.

Τελικά αποφάσισαν να παντρευτούν την 1η Ιουνίου του 1914 στο Βερολίνο. Η αλληλογραφία του Κάφκα με τη φίλη της Φελίτσε, Γκρέτε Μπλοκ, προκάλεσε τον προσωρινό χωρισμό τους.

Από το 1915 άρχισε να έχει προβλήματα υγείας με ισχυρούς πονοκεφάλους και αϋπνίες, που τον οδήγησαν και στην αίτηση παρατεταμένης άδειας από την ασφαλιστική εταιρεία όπου εργαζόταν για λόγους υγείας.

Ειδικός νευρολόγος που τον εξέτασε διέγνωσε καρδιακή νεύρωση και του πρότεινε να ακολουθήσει ηλεκτροθεραπεία. Αλλά ο Κάφκα μάλλον αγνόησε την ιατρική γνωμάτευση, έχοντας μία γενική αποστροφή στη συμβατική ιατρική και προτίμηση σε ολιστικές θεραπείες.

Το βράδυ της 9ης Αυγούστου 1917 η υγεία του επιδεινώθηκε και οδήγησε τελικά στην οριστική διάλυση της σχέσης του με τη Φελίτσε.
Οι γιατροί διέγνωσαν κατάρρουν στις κορυφές των πνευμόνων του και συνέστησαν την παραμονή του στην εξοχή. Ο ίδιος ο Κάφκα ήταν πεπεισμένος πως έπασχε από φυματίωση.

Από τον Δεκέμβριο του 1920 μπήκε σε σανατόριο της Σλοβενίας όπου έμεινε οκτώ μήνες. Εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του τον οδήγησε στο να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και εγκαταστάθηκε στο σπίτι της αδερφής του, Όττλα στο χωριό Πλανά έξω από την Πράγα. Εκεί ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Πύργου.

Το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα του 1922 και μέχρι την άνοιξη του 1923, ήταν άρρωστος και κλινήρης, χωρίς να είναι σε θέση να γράψει. Το καλοκαίρι επισκέφτηκε το παραθαλάσσιο θέρετρο της Βαλτικής, Μύριτς (Mϋritz), όπου γνώρισε την Ντόρα Ντιάμαντ, σύντροφό του μέχρι το τέλος της ζωής του. Από το φθινόπωρο του 1923, έζησαν μαζί στο Βερολίνο, και τότε ολοκλήρωσε το διήγημα Το Κτίσμα.

Στις 10 Απριλίου 1924, μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης και μία εβδομάδα αργότερα, σε σανατόριο του Κήρλινγκ όπου πέθανε στις 3 Ιουνίου. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Πράγα, όπου ενταφιάστηκε στις 11 Ιουνίου, στο Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο, με παρουσία περίπου εκατό ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φράντς Κάφκα: Αφιερωμένο στα 130 γενέθλιά του το doodle της Google

17χρονος ‘Eλληνας, φιναλίστ σε επιστημονικό διαγωνισμό της Google!

Tour de France: Στον 100ο γύρο της Γαλλίας αφιερωμένο το doodle της Google

Αντόνι Γκαουντί: Ο δημιουργός της περίφημης Sagrada Família

Αντόνιο Γκαουντί: Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που τιμά η Google με doodle

161α γενέθλια του Αντόνιο Γκαουντί: Η Google τα τιμά με doodle

Πρώτη ημέρα του καλοκαιριού 2013: Το δροσερό doodle της Google

Πρώτη μέρα του καλοκαιριού: Ποιος είναι ο Christoph Niemann που σχεδίασε το doodle της Google

Ημέρα του πατέρα 2013: Την τιμά με doodle η Google

Ο Μόρις Σέντακ μιλά για τη δουλειά του (VIDEO)

85α γενέθλια του Μόρις Σέντακ: Ποιος ήταν ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων»

Μόρις Σέντακ: Ποιος ήταν ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων»

85α γενέθλια του Μόρις Σέντακ: Ένα εντυπωσιακό doodle από τη Google

Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι: Το τιμώμενο πρόσωπο του doodle της Google

161α γενέθλια Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι: Αφιερωμένο το doodle της Google

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε