Σε… στόχους κατά της κλιματικής κρίσης αναφέρεται το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου G20, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο έκαναν έκκληση για “ουσιαστική και αποτελεσματική” δράση σχετικά με το κλίμα για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ωστόσο, το ανακοινωθέν των G20 περιλαμβάνει λίγες αναφορές σε σαφείς δράσεις για το κλίμα και καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.
Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν “αν είναι απαραίτητο”, ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.
“Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε κοντινή απόσταση απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Όλα όσα συζητήθηκαν
«Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μας διδάσκει ότι όταν ξεκινά η κατάρρευση όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ηγέτες: «Δεν θέλω οι επόμενες γενιές να αναφερθούν στη σύνοδο αυτή και να σκεφθούν: έτσι αποτύχαμε» και πρόσθεσε πως «οι μελλοντικές γενιές πρέπει να σκεφτούν: γι’ αυτό τον λόγο καταφέραμε να πετύχουμε».
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πολυμέρεια, ως βασική μέθοδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει γνωστό η ιταλική προεδρία, δήλωσε ότι η G20 πρέπει να είναι θεσμός κύριας σημασίας για τον καθορισμό σαφών, ενιαίων και διαφανών κανόνων.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συναντήθηκαν στη Ρώμη, παρά τις επιμέρους διαφορές, συμφώνησαν στην ανάγκη μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, δέσμευση που θα περιέχεται και στην Τελική Διακήρυξη της G20.
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών και στην κατάληξή τους. Αυτή περιλαμβάνει ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικολογικής μετάβασης σε χώρες υπό ανάπτυξη και τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα.
«Αυτή η σύνοδος της G20 είναι κρίσιμης σημασίας, οργανώνεται την παραμονή της COP26 της Γλασκώβης», υπενθύμισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι από τη Συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε η Μέρκελ.