Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της G20 στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί της Ινδίας, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Η Αφρικανική Ένωση, στην οποία συμμετέχουν 55 χώρες, θα έχει το ίδιο καθεστώς με την ΕΕ, το μοναδικό περιφερειακό μπλοκ που ήδη έχει καθεστώς πλήρους μέλους στη G20. Μέχρι τώρα η Αφρικανική Ένωση είχε καθεστώς “προσκεκλημένου διεθνούς οργανισμού”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Καλωσορίζουμε την Αφρικανική Ένωση ως πλήρες μέλος της G20 και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ένταξή της στη G20 θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της εποχής μας”, αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.
Άλλα ζητήματα για τα οποία η σύνοδος της Ομάδας των 20 πρόκειται να λάβει αποφάσεις είναι η παροχή επιπλέον δανείων από πολυμερείς θεσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αναδιάρθρωση της διεθνούς αρχιτεκτονικής του χρέους, ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα και οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κατάστασης στην ασφάλεια της ενέργειας και των τροφίμων.
Στο προσχέδιο ανακοίνωσης, που εκτείνεται σε 38 σελίδες και έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των μελών της G20, η παράγραφος για “την γεωπολιτική κατάσταση” έχει παραμείνει κενή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύνδεση Ινδίας – Ευρώπης
Επιπλέον, στη διάρκεια της G20, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσδοκίες από τη σύνοδο της G20, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φίνερ αναφέρθηκε στην «επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της ΕΕ και άλλων εταίρων της G20 για την εξέταση ενός σχεδίου θαλάσσιας και σιδηροδρομικής μεταφοράς που θα επιτρέψει τη ροή του εμπορίου, της ενέργειας και των δεδομένων από εδώ, στην Ινδία, δια μέσου της Μέσης Ανατολής και ως την Ευρώπη».
Το σχέδιο «έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν γνωρίζω πόσος καιρός ακριβώς θα χρειαστεί» για την υλοποίησή του, πρόσθεσε ο Φίνερ, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα μηνών συνετούς διπλωματίας».
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αφού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο έχουν ήδη αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το σχέδιο προβλέπει την ένωση των αραβικών χωρών μέσω σιδηροδρόμου –ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί ως το Ισραήλ σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία – και στη συνέχεια μέσω των ισραηλινών λιμανιών την επέκταση της σύνδεσης ως την Ευρώπη, αλλά και θαλάσσια σύνδεση με την Ινδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Reuters