Site icon NewsIT
12:12 | 09.09.23

G20: Ο Μόντι ως πρωθυπουργός της «Μπάρατ» – Η ισχυρότερη ένδειξη ότι η Ινδία αλλάζει όνομα

G20: Ο Μόντι ως πρωθυπουργός της «Μπάρατ» – Η ισχυρότερη ένδειξη ότι η Ινδία αλλάζει όνομα

Indian Prime Minister Narendra Modi gestures to welcome U.S. President Joe Biden upon his arrival at Bharat Mandapam convention centre for the G20 Summit in New Delhi, India, Saturday, Sept. 9, 2023. Evan Vucci/Pool via REUTERS

Newsit Newsroom

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 σήμερα το Νέο Δελχί καθισμένος πίσω από ένα ταμπελάκι που ανέφερε ότι το όνομα της χώρας του είναι «Μπάρατ» (Bharat), η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ενδέχεται να αλλάξει το επίσημο όνομα της Ινδίας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι προσκλήσεις για το δείπνο της συνόδου εστάλησαν στους ηγέτες της G20 από την «πρόεδρο της Μπάρατ», την Ντραουπάντι Μούρμου, προκαλώντας ένα κύμα φημών, σύμφωνα με τις οποίες θα αλλάξει το επίσημο αγγλικό όνομα της χώρας.

Εξάλλου στον λογότυπο της συνόδου εμφανίζονται και τα δύο ονόματα «Ινδία» στα αγγλικά και «Μπάρατ» στα χίντι.

Ο Μόντι όταν αναφέρεται στην Ινδία χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «Μπάρατ», ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας βάσει του Συντάγματός της, το οποίο προέρχεται από αρχαία ινδουιστικά κείμενα γραμμένα στα σανσκριτικά.

Τα μέλη του ινδουιστικού, εθνικιστικού κόμματός του BJP (Bharatiya Janata) έχουν ήδη κάνει εκστρατεία κατά του ονόματος «Ινδία», το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική αρχαιότητα και επιβλήθηκε στη χώρα στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει προσπαθήσει να εξαλείψει σύμβολα της βρετανικής αποικιοκρατίας από τις ινδικές πόλεις, τους πολιτικούς θεσμούς και τα βιβλία της Ιστορίας της χώρας.

Στις αρχές του έτους ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Ζαισανκάρ φάνηκε να στηρίζει την ιδέα της αλλαγής του ονόματος.

«Το όνομα Μπάρατ», εξήγησε «το συνοδεύουν μια σημασία, μια αντίληψη και ένας συνειρμός, που αντικατοπτρίζονται επίσης στο Σύνταγμά μας», ανέφερε την Τετάρτη η ινδική εφημερίδα Hindustan Times.

Η προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής άρκεσε για να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των αντιπάλων του Μόντι αλλά και από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αλλαγής.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην είναι αρκετά ανόητη ώστε να καταργήσει εντελώς το ‘Ινδία’», σχολίασε ο Σάσι Θαρούτ, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κογκρέσο στην πλατφόρμα X.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο λέξεις», να μην αποκηρύξουμε «ένα όνομα γεμάτο ιστορία, ένα όνομα που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο παίκτης του κρίκετ Βιρέντερ Σεχουάγκ εξέφρασε τη χαρά του μπροστά στην προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής και ζήτησε από την ινδική ομοσπονδία κρίκετ να βάλει τη λέξη «Μπάρατ» στις επίσημες στολές της ομάδας.

«Ινδία είναι το όνομα που έδωσαν οι Βρετανοί και έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στο αρχικό μας όνομα ‘Μπάρατ’», εκτίμησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version