Ο κεντρώος υποψήφιος κρίθηκε πιο πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, το 63% των ερωτηθέντων βρήκε πιο πειστικό τον Μακρόν σε σχέση με την Μαρίν Λε Πεν.
Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιό πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το debate ήταν… μαραθώνιο, που κράτησε περισσότερες από δυο ώρες. Η αμηχανία του Μακρόν όταν κλήθηκαν να σταθούν δίπλα δίπλα για να φωτογραφηθούν, εμφανής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Λε Πεν μάλλον διοχέτευε το άγχος της (αν είχε) στα μαλλιά της, με τα οποία έπαιζε συνεχώς. Εντύπωση προκάλεσε και κάτι ακόμα: τόσο η Λε Πεν όσο και ο Μακρόν ήταν ντυμένοι… το ίδιο: μπλε σακάκι, άσπρο πουκάμισο (ο Μακρόν και μπλε γραβάτα). Μάλλον θέλησαν να… θυμίσουν το σύνθημα για την εθνική Γαλλίας Allez les Bleus!
Από την πρώτη στιγμή η εκτίμηση ήταν πως ο Μακρόν ήταν καλύτερος από τη Λε Πεν, η οποία κατά την προσφιλή της συνήθεια, στάθηκε περισσότερο στις “ατάκες”, τις ειρωνείες και τις διακοπές του συνομιλητή της. Κοινώς, πολλές φορές δεν άφηνε τον Μακρόν να… σταυρώσει κουβέντα. Είχε φανεί η τακτική της πριν ξεκινήσει το debate, όταν είχε πει σε δημοσιογράφους πως “θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ”, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Εμανουέλ Μακρόν.
Το “βρέφος Ολάντ”, όμως, απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό, και σχολιάστηκε από πολλούς Γάλλους δημοσιογράφους, το γεγονός πως η Λε Πεν συμβουλευόταν συχνά πυκνά τις σημειώσεις της, σε αντίθεση με τον Μακρόν που δεν είχε τίποτα μπροστά του, στο πάνελ.
Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λε Πεν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να “φορτώνει” τα αρνητικά της κυβέρνησης Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον “κύριε υπουργέ”, ενώ ο Μακρόν παρέμεινε μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία (κυρίως για να μην στιγματιστεί από τον νόμο για την εργασία).
“Τώρα σε φωνάζουμε Ολάντ Τζούνιορ. Αυτό είναι το παρατσούκλι σου”, ήταν μία από τις φράσεις τις Μαρίν Λε Πεν, η οποία κατηγόρησε τον Μακρόν πως υπηρετεί την καγκελάριο της Γερμανίας: “H Γαλλία σε κάθε περίπτωση θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα. Είτε από μένα, είτε από την κυρία Μέρκελ”. “Τι ηλίθια φράση”, ήταν η απάντηση του Μακρόν, ο οποίος αργότερα της είπε: “Δεν έχεις πρόγραμμα για την Γαλλία. Είσαι το παράσιτο της χώρας”.
Σε άλλο σημείο, ο Μακρόν χαρακτήρισε το Εθνικό Μέτωπο “κόμμα των σκανδάλων”, με την Λε Πεν να του απαντά πως “ελπίζω να μην μάθουμε πως έχετε offshore τραπεζικό λογαριασμό στις Μπαχάμες…”.
Εντύπωση (και όχι θετική) προκάλεσε η στάση της Λε Πεν στην τελευταία τοποθέτηση του Μακρόν. Οι δυο δημοσιογράφοι ζήτησαν από τους δυο υποψήφιους μια τελευταία τοποθέτηση. Η ακροδεξιά υποψήφια μίλησε χωρίς να τη διακόψει κανείς. Όταν όμως ξεκίνησε να μιλά ο Μακρόν, ειδικά στο τέλος, τον διέκοψε για τον ειρωνευτεί.
“Δεν δέχομαι το πνεύμα της ήττας και του μίσους που πρότεινε το Εθνικό Μέτωπο. Ήμασταν πάντα μια γενναιόδωρη και ανοιχτή χώρα”, είπε ο Μακρόν. Η Λε Πεν “πετάχτηκε” για να πει: “Χα, χα, όπως ο Φρανσουά Ολάντ”. Και πήρε την απάντηση του Μακρόν: “Εσύ μείνε στην τηλεόραση, εγώ θέλω να κυβερνήσω τη χώρα”.
Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λε Πεν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».
Ο Εμμανουέλ Μακρόν περισσότερες από 10 φορές τη λέξη “ανοησίες” για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λε Πεν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι “το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα”, προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς. Προανήγγειλε δε δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Δείτε όλο το debate εδώ (με αγγλική μετάφραση)